Anställningsintervju

Anställningsintervju

Har du blivit kallad på anställningsintervju?

Grattis! Då har du kommit en lång bit på väg mot jobbet. Men än har du en bit kvar. Vi har satt samman ett antal tips på hur du kan förbereda dig inför din fysiska eller digitala anställningsintervju, vad du ska tänka på under den och hur du kan följa upp den på bästa sätt.

När du blir kallad på anställningsintervju har rekryteraren gjort en bedömning att dina erfarenheter och kunskaper matchar tjänstens kravprofil, annars skulle de inte kalla dig. Nu är det upp till dig att även muntligen bevisa det, samtidigt som du ska försöka få fram din personlighet. Det är inte lätt och kan skapa en obehaglig nervositet hos många.

Genom att förbereda dig på bästa sätt kan denna nervositet minska avsevärt och stärka ditt självförtroende. Nedan ger vi våra bästa tips för detta.

1. Läs på och förbered dig inför intervjun

Innan intervjun är det avgörande att du gör din hemläxa. Börja med att fördjupa dig i företagets historia, kultur, produkter och tjänster samt dess position i branschen. Besök företagets webbplats, deras sociala kanaler och leta efter branschrelaterade nyhetsartiklar, som alla är utmärkta källor till information om företaget. Genom att förstå företaget och dess behov kan du bättre anpassa dina svar för att visa hur du kan bidra till deras framgång.

2. Tänk på klädseln och det första intrycket

Ditt första intryck är avgörande, och ditt klädval spelar en stor roll i detta. Klä dig professionellt och i linje med företagets kultur. Även om många företag har en mer avslappnad klädkod, är det bättre att vara överklädd än underklädd vid en intervju. Glöm inte att le, ge ett fast handslag och upprätthålla ögonkontakt, då dessa små detaljer kan göra stor skillnad.

3. Fundera på svar på vanliga intervjufrågor

Förbered dig på vanliga intervjufrågor såsom ”Berätta om dig själv”, ”Vad vet du om vårt företag?” och ”Varför vill du arbeta här?”. Öva dina svar högt, gärna med en vän eller familjemedlem som lyssnare. Det hjälper dig att bli mer flytande och självsäker när du väl är i intervjun.

4. Var nyfiken och ställ frågor

En intervju är en tvåvägskommunikation. Genom att ställa väl genomtänkta frågor visar du ditt intresse för tjänsten och företaget. Det kan vara frågor om företagskulturen, arbetsuppgifter, specifika projekt eller teamet du skulle komma att arbeta med. Detta visar på ett genuint intresse och engagemang för positionen och företaget. Den som intervjuar kommer garanterat uppskatta att du visar nyfikenhet.

5. Berätta om dina framgångar

Var beredd att dela med dig av konkreta exempel som visar på dina kompetenser och framgångar. Använd gärna STAR-metoden (Situation, Task, Action, Result) för att strukturera dina svar. Detta hjälper intervjuaren att förstå sammanhanget och det värde du kan tillföra företaget.

6. Följ upp din intervju

Skicka ett personligt tackbrev eller e-post inom 24 timmar efter intervjun. Detta visar på god etikett och förstärker ditt intresse för positionen. Återkoppla kortfattat till något ni diskuterade under intervjun för att göra ditt meddelande mer personligt och minnesvärt.

En framgångsrik anställningsintervju handlar inte bara om att visa upp dina färdigheter och erfarenheter utan också om att visa att du är den rätta personen för företagets vision och kultur. Genom att följa dessa tips kan du gå in i din nästa anställningsintervju med ökad självsäkerhet och en starkare chans att göra ett bestående intryck. Kom ihåg att varje intervju är en läromöjlighet, så ta till dig feedback och fortsätt att förbättra dig för framtida möjligheter.

Vanliga intervjufrågorVanliga intervjufrågor

Förbered svar på de vanligaste frågorna. Vi listar dem och ger råd.

Jobbtips
Följ upp intervjun

Se alltid till att följa upp intervjun. Detta bör du tänka på.

Anställningsintervju

Under jobbintervjun

Tips och råd hur du beter dig under din anställningsintervju.

Inför jobbintervjun

Lär känna arbetsgivaren

Detta tycker vi att du ska ta reda på om företaget du ska besöka.
Klädsel vid jobbintervju

Klädsel för jobbintervjun

Det här bör du tänka på när du väljer kläder inför din anställningsintervju.

Digital intervju

Så lyckas du med den digital intervjun

Heta tips på hur du lyckas med en intervju över datorn.

Vanliga fel i CV

Fick du inte jobbet trots intervju?

Det här kan vara några av orsakerna till det. Alla ”lätta” att fixa till nästa gång.

Personlighet intervju

Fram med personligheten!

3 heta tips och trix på hur du kan få fram personligheten under intervjun. Och öka dina chanser.