Jag var på intervju men fick inte jobbet – varför då?

Vanliga fel i CV

Fick du komma på intervju men missade jobbet?

Först och främst, slå inte ner på dig själv för att få komma på en intervju är i sig en riktigt lyckad prestation. Det känns förmodligen inte så men tänk då på att du blev utvald bland en väldig massa ansökande, som en av få. Försök också tänka på att även om det kanske känns som du slösat bort en massa tid på att förbereda dig och ta dig tid för själva intervjun så har du förhoppningsvis lärt dig massor till nästa intervju. Känner du dig osäker på vad som eventuellt gick fel, så är det inte alls fel att på ett trevligt sätt be intervjuaren om feedback om du inte fick det redan vid besked. 

Det är ju också riktigt skönt att höra då och då att du gjorde en riktigt bra intervju, men att det föll på t.ex. att någon annan hade mer av den erfarenhet, eller viktiga kompetenser, företaget eftersökte. Är du på jakt efter ditt första jobb i karriären är det viktigt att det är hård konkurrens på arbetsmarknaden och kan kräva ditt tålamod, så bli inte alltför ledsen om du inte landar jobbet direkt. Vi har alla varit där!

Vanliga misstag innan, under och efter intervjun du lätt kan undvika.

Det är lätt hänt att göra små misstag inför eller under en intervju, med tanke på att de allra flesta är ganska nervösa. Men, även de bästa på området kan misslyckas genom några onödiga, men ändå vanliga, misstag. Se upp för de här tabbarna.

Intervju vanliga misstag

Kom inte till anställningsintervjun för tidigt.

Visst kan det låta som en god idé att komma tidigt till intervjun, och att vara på plats i god tid. Du kommer garanterat inte sent och du visar på entusiasm för jobbet. Försök dock att titta på det ur intervjuarens perspektiv. De har förmodligen en rätt fullbokad kalender och att veta att du sitter och väntar på dem långt innan kan stressa dem och ge en dålig start på din intervju. 

Det kan i värsta fall också ge intrycket av att du inte är god till att hålla tider eller att du inte har något bättre för dig om dagarna. Sikta på att komma 10-15 minuter innan och är du tidigare än så, ta en promenad runt kvarteret tills det är dags. På den tiden hinner du både varva ner och ge känslan av att du är väl förberedd för rollen.

Öva inte alltför mycket inför intervjun.

Självklart är det viktigt att förbereda sig inför varje intervju, både genom att läsa på om företaget och själva rollen du söker dig till. Och att fundera över vilka frågor du kan tänkas få.  Det får dock aldrig låta som att allt är inövat och att dina svar låter som en robot ger dem Övar du för mycket inför en intervju riskerar du just det och den som intervjuar dig kan uppfatta dig som stel och bara vill säga det du tror att de vill höra. Kom ihåg att de inte bara vill undersöka om du är rätt för rollen utan också lära känna dig som person för att ta reda på om du är rätt för gruppen och/eller företaget. En paus i svaren här och där, och du genuint funderar på dem ger en mer ärlig och genuin känsla.
Misstag jobbintervju

Kom aldrig oförberedd.

Det är alltså ingen god idé att komma alldeles för förberedd, men det är naturligtvis ännu värre att inte komma förberedd alls. Har du inte läst på dig om företaget – vad de står för, vad de gör, vilka värderingar de har, deras strategi och vision och vad din roll innebär – ja då kommer det nästan säkert uppfattas som att du inte är särskilt intresserad av jobbet. Fundera också på vad du kan tillföra till företaget, både för att nå sina mål men också till deras utveckling och arbetsmiljö.

Var klädd för rollen du söker, plus lite till.

Självklart ska ingen dömas efter utseendet eller prislappen på sina kläder. Men, första intrycket är viktigt och för att visa att du har respekt för situationen är de viktigt att du kommer i presentabelt skick. Klä hellre upp dig för mycket än för lite, men givetvis inte för mycket, det är inte en fest du är bjuden till. T-shirt går bort i alla lägen.

Dela inte med dig av snyfthistorier.

Det här är en klassiker på anställningsintervjuer. Den du träffar vill givetvis lära känna dig men genom att berätta om olika livskriser eller lättare trauman kommer bara göra denne obekväm. Sådana saker delar du med dig till vänner eller personer som arbetar med det. Offerrollen är aldrig en bra idé och kommer inte hjälpa dig mot jobbet, snarare tvärtom. Det är dock ganska lätt hänt vid nervositet så se till att arbeta med det inför intervjun om du vet att du riskerar att drabbas av det.

Var inte negativ och snacka inte skit om gamla arbetsgivare.

Kom alltid till en intervju med positiv energi för det är garanterat det rekryterande företaget vill ha. Om du får frågan varför du vill byta jobb och du vet med dig att det är för att du inte gillar cheferna där du är idag, berätta aldrig det. Förklara istället att du är ute efter en ny utmaning och att du fått en så bra känsla av jobbet du söker och företaget du söker dig till. Försök också vända de negativa delarna med ditt nuvarande jobb till att berätta vad du lärt dig om det. Är ditt jobb alldeles för stressigt idag, berätta hur du lyckats skapa goda resultat fast arbetet är av naturen väldigt stressigt. Det visar att du kan vända det negativa till något positivt. Och chanserna för anställning ökar garanterat.