Löneanspråk – så ska du tänka

Löneanspråk - begär rätt lön vid intervju

Om du är med i en rekryteringsprocess och kommit en bit på vägen i den så kommer frågan om ditt löneanspråk, det vill säga vilken lön du begär, alltid upp. Du kommer få frågan under någon av dina intervjuer och det gäller att vara redo för den redan innan den första intervjun. Det finns några saker du bör ha i åtanke när du lämnar ditt löneanspråk för att den kommande (eller eventuella löneförhandlingen) ska falla väl ut.

Matchar ditt CV ditt löneanspråk?

Det går att få en bild om vad en rimlig nivå på ditt löneanspråk bör vara bara genom att läsa ditt CV och hur du beskriver dina erfarenheter i det tillsammans med ditt personliga brev. Den bilden kommer den som intervjuer dig garanterat ha redan när hen ringer dig för ett möte. Gå noga igenom ditt eget CV och skapa dig en bild av en rimlig lönenivå för dig genom att jämföra vad andra har i samma typ av roll som har samma typ av erfarenheter och kompetenser. Idag finns det mycket lönestatistik att hitta på nätet som även jämför olika erfarenhetsgrader på rollen. Begär du t.ex. en alldeles för hög lön jämfört med andra är risken betydlig att du inte går vidare i processen.

Hur ser lönerna ut i branschen du söker dig till?

Olika branscher har olika lönenivåer även för samma typ av arbete. Och olika företag/myndigheter har det dom också. Ta reda på hur det ser ut på de olika platserna som du sökt dig till. Det kan du göra genom att t.ex. kontakta fackförbunden som har bra koll på vad som gäller för olika företag och organisationer. Tänk dock på att det inte bara är branschens lönenivåer som bestämmer vad din lön ska vara, det gör också dina erfarenheter och vad arbetsgivaren tror att du kommer att bidra med.

Vad krävs för kompetens för tjänsten du söker?

Du kan ha hur goda erfarenheter och hur mycket kompetens som helst för en tjänst men du får lön för de krav som ställs på den tjänst du söker. Visst kan du ha ett något högre löneanspråk än personer med sämre erfarenheter men tänk på att arbetsgivaren söker någon som klarar av just det jobbet de söker någon för. Läs annonsen noga för att försöka göra en bedömning av hur komplex tjänsten är, och ring gärna ansvarig rekryterare för att få en mer klar bild av tjänstens krav och arbetsgivarens förväntningar.

Söker du t.ex. en tjänst som receptionist på ett fastighetsbolag och har erfarenhet av bokföring eller programmering kan du inte begära lön efter vad en ekonomiassistent eller programmerare normalt tjänar.

Är det att visa självförtroende att begära väldig hög lön?

Många tror det, och många gör det. Visst kan det tyda på att du tror på det själv men det kan lika gärna betyda att du inte är självmedveten eller bara låter pengarna styra dina beslut. Ett löneanspråk måste alltid kunna backas upp av argument. Arbetsgivaren betalar ju dig för att göra ett bra jobb och då måste du verkligen kunna förklara varför du kommer kunna göra det och varför du förtjänar den lön du begär. ”Varför är du värd 5.000 mer än dina konkurrenter”?

Så se till att förbereda din argumentation och skriv ner faktorer, egenskaper och argument som påverkar din lön. Se till att göra en rimlig bedömning av dig själv och fråga gärna någon i din närhet om de tycker du är på rätt spår med ditt löneanspråk. Fråga gärna någon med erfarenhet från branschen du söker dig till om det finns någon sådan.

Se till att det finns utrymme för förhandling

Ett nästan lika vanligt fel som att begära för hög lön är att lägga sig på en för låg, eller på ”rätt” lön från början. Det bör alltid finnas visst utrymme för förhandling, från bägge parter. Begär du en lön bör du kunna tänka dig gå ner något. Det är viktigt dels för att inte sätta dig i en situation där du verkar kompromisslös men också för att arbetsgivaren kommer må bra av att du ger något. Givetvis ska även arbetsgivaren ha utrymme att korrigera den lön de erbjuder uppåt något.

Det är ju dock som med alla saker, det finns undantag. Ibland är du så eftertraktad att du kan vara hård och tuff i din förhandling och ibland har arbetsgivaren så många att välja på att de inte behöver rucka på sin lönenivå. Se bara till att du har en rimlig bild av dig själv, branschen du ska arbeta i och tjänsten du söker så ska det nog gå bra.

Låt arbetsgivaren ta initiativet att prata löneanspråk

Ha tålamod när du är med i en rekryteringsprocess och ta aldrig upp lönen själv utan låt arbetsgivaren ta första steget. Samtalet om lön kommer alltid till slut och det ger ett bättre intryck om du inte själv trycker på för att prata om det, du är i första hand där för att prata om varför just du passar bäst för jobbet. När frågan väl dyker upp kan det också vara ett bra knep att be arbetsgivaren föreslå en lön som de tycker passar både tjänsten och dina erfarenheter. Då får du något att utgå från och kan snabbt anpassa ditt eget löneanspråk. Tänk t.ex. om de föreslår en högre lön än du tänkt dig, då är risken att du går miste om många tusenlappar om du inte ber dem ge det första budet. Eller att deras bud är långt under ditt, då kan det vara bra att anpassa ditt eget nedåt något.

Läs även: Så skriver du ett CV som ger dig intervjun

Och: Alla våra CV-mallar

Misstag jobbintervju

[insertmyadsense]