
Laga hålen i din ansökan!
Många är oroliga för hur de ska förklara glapp, på grund av exempelvis arbetslöshet, i sitt CV och att det är kört redan innan ansökan är inskickad. Men oroa dig inte för mycket, det behöver inte vara hela världen. Det viktiga är att du kan förklara dem på ett bra sätt och inte försöker dölja något.
Nedan hittar du några förslag på vad du ska tänka på när du ska förklara din tidigare eller nuvarande arbetslöshet.
Arbetslöshet
Du ska inte ha med din arbetslöshet i ditt CV eller i ditt personliga brev. Du ska däremot alltid kunna förklara glappet om frågan dyker upp på en anställningsintervju. Bra argument kan vara att arbetat inte passade dig, att du bestämde dig för att tvinga dig ut för att gå vidare i karriären eller att du ville fånga en dröm. Handlar det om ofrivillig arbetslöshet kan det till exempel beskrivas med att den berodde på konkurs eller en omorganisation i företaget som krävde nedskärningar där du var sist in och därmed först ut.
Sjukskriven?
Du ska naturligtvis inte skämmas för att du varit sjukskriven en tid men det är inget du bör ha med i ditt CV. Om du ombeds förklara detta glapp under en intervju ska du förklara hur du blivit frisk och stilla arbetsgivarens eventuella oro för att sjukdomen ska komma tillbaka. Berätta gärna vad du lärt dig av din sjukskrivning. Det är en naturlig sak att ha varit sjukskriven och tänk på att rekryteraren också är människa och förmodligen tar det på samma sätt som om det var du som satt på stolen mittemot.
Avskedad?
Det kan naturligtvis se illa ut att ha blivit avskedad och du ska absolut inte ha med det i ditt CV. Du ska däremot förbereda dig väl för att förklara detta glapp om frågan kommer upp på en intervju, särskilt om avskedet inte berodde på arbetsbrist eller dylikt. Att bli avskedad är känslomässigt jobbigt och det är lätt att bli uppriven när frågor om detta kommer upp, därför är det extra viktigt att du har förberett svar. Genom att ha gjort det minskar risken för att du blir känslosam under intervjun.
Se även till att ha en referens från den arbetsplatsen som kommer tala till din fördel.
Avbrutna studier
Har du avslutat en utbildning i förtid? Då ska du inte skriva det i ditt CV. Skriv istället vilka kurser du klarat av, vad du lärt dig av dem och vilka framgångar du nått. Beskriv även eventuella projekt du deltagit i och uppsatser du skrivit. Skulle frågan, mot förmodan, ändå komma upp på en intervju är rådet som alltid att vara ärlig. Berätta varför du valde att avsluta dina studier och ta fram det positiva i det beslutet. Det kan många gånger anses vara starkt och modigt att ta sådana beslut.
Föräldraledighet
Det finns ingen som helst anledning att dölja föräldraledighet i ditt CV. Det kan snarare ses som en merit av vissa. Lägg den under ”övrig erfarenhet” för att på så vis laga det hål det blir i ditt arbetsliv. Är du orolig för att arbetsgivaren ska se det som något negativt ska du kanske fundera på om det är rätt arbetsgivare för dig?
Långa resor
Långresor är inget du behöver dölja i ditt CV. Du lägger denna erfarenhet under ”övriga erfarenheter” och beskriver den på samma sätt som en tjänst eller utbildning. En långresa kan vara en isbrytare för både dig och arbetsgivaren och kan därmed vara en bra sak att ha med. Det är ju ofta väldigt lärorikt att resa, få nya intryck och ta del av olika kulturer.
Småhål
Tänk på att du inte behöver ha med datum i ditt CV, för varken arbete eller utbildning, utan det räcker med årtal. På så vis kan du enkelt trolla bort små hål i din ansökan väldigt enkelt. Voila!
Det är också fullt normalt att ha korta perioder av ledighet mellan olika jobb. Ställer någon frågan förklarar du det med att du var ledig mellan jobben, genom sparad semester eller vad det nu kan vara. Återigen, var ärlig!
PS. Kom ihåg att skydda dig vid arbetslöshet genom att gå med i en a-kassa. Besök gärna akassehjälpen för att läsa mer om vad som gäller och vilken a-kassa du ska vara med i.