CV-bild

Snygg CV-bild

Tips för din CV-bild

Det börjar bli allt vanligare, och allt viktigare, att ha med en CV-bild i sin ansökan. Bland yngre människor har det till och med nästan blivit en självklarhet. Det är inte svårt att föreställa sig hur en person som läser ditt CV hajjar till när de ser en bild på en bild på en leende person med glimten i ögat. Det ger dig en större chans att få din ansökan läst, även om det givetvis inte kommer vara avgörande.

Du behöver inte ha någon avancerad utrustning när du tar din bild, det räcker ofta bra med en enkel digitalkamera som den du har i din smartphone. Ta helst bilden utomhus utan blixt, det kommer göra att bilden ser mer professionell ut. Se då till att bakgrunden blir oskarp genom att testa dig fram med zoomen.

Vinkel och personlighet

För att bilden inte ska se platt ut ska den inte tas rakt framifrån. Ställ dig lite på sidan med kroppen och titta in i kameran. Glöm inte att visa din positiva personlighet genom att le med ögonen, och gärna med munnen om du känner dig bekväm med det. Det är även viktigt att tänka på var i ditt CV du kommer placera din profilbild. Ska du ha det på vänster sida av dokumentet bör du stå vriden med höger axel framåt och tvärtom om du ska ha det på höger sida. Så ta gärna både varianterna när du ändå håller på.Bra att tänka på för din CV-bild:

  • Ha en tillräckligt bra upplösning
  • Skarp skärpa
  • Se till att det inte är några röda ögon. Om det blir det så ta bort dem i efterhand med ex. Photoshop
  • Tänk på bakgrunden och ta bilden utomhus. Stå gärna framför en vacker byggnad eller liknande.
  • Gör bakgrunden oskarp. Direkt med hjälp av zoomen eller i efterhand med bildredigeringsprogram.
  • Var noga med att inga andra kommer med på bilden
  • Vrid kroppen med en vinkel mot kameran
  • Le, gärna både med ögon och mun.

Svartvitt eller färg?

Det finns skilda skolor här. Vissa föredrar svartvitt medan andra färg. Vi kan inte säga att det ena är rätt eller fel. Använd det du känner dig mest bekväm med eller varför inte testa dig fram genom att variera i din CV:s?

Använder du dig av dessa tips kommer du få en riktigt bra och professionell CV-bild!

Ladda gärna ner en CV-mall med bild från denna sida, alldeles gratis!