CV som hamnar i papperskorgen

CV tips

Vad får rekryterare att rynka på näsan?

Hur skriver man ett CV? Ja, för att får till den perfekta ansökan är det givetvis viktigt att veta vad och hur man ska skriva men det är nästan lika viktigt att veta vad man ska undvika. Det finns några saker som får rekryterare att kasta din ansökan direkt i papperskorgen och de ska du så klart ha koll på.

Ett slarvigt skrivet CV

Ett slarvigt skrivet CV gör att den som söker inte verkar vidare intresserad av tjänsten eller engagerad inför rekryteringen. En seriös ansökan har man läst om och om igen för att försäkra sig om att det inte finns några stavfel och konstiga meningsbyggnader. Är man angelägen om att få komma på intervju ska det också synas i CV och brev, det ska vara genomarbetat och genomtänkt.

Stökig layout

Ett av de viktigaste svaren på frågan ”hur skriver man ett CV?” är att det ska ge ett ordnat intryck och vara lättläst. Många har för mycket text och gör typsnittet och radavstånden mindre för att få plats med mer på en sida, det går bort. Se till att ditt CV är lättläst, luftig och väldimensionerat där du har fokus på det viktigaste. Ha till exempel inte med alla kurser du gått på universitetet men bara den senaste tjänsten du haft eller har. Det här behöver inte på något sätt betyda att det måste vara tråkigt, välj gärna någon av våra CV-mallar som inspiration.

Ej anpassat efter tjänsten

En arbetsgivare vill känna sig utvald och få känslan av att du vill arbeta på just deras företag och med den tjänst du söker för. Läs annonsen noga och anpassa efter den. Har du med massa egenskaper och erfarenheter de inte efterfrågar ger det både intrycket att du inte riktigt är intresserad men också att du är fel person för jobbet. Se platsannonsen som arbetsgivarens sätt att fråga om du är rätt för jobbet och svara på just dessa frågor. Vill de ha en noggrann person blir deras fråga något förenklat ”Är du noggrann?”. Då svarar du på det och ger exempel på hur (i ditt personliga brev).

En dålig CV-bild

Om du ska ha en bild i ditt CV, vilket vi rekommenderar, ska den vara professionell. Det ska inte vara en festbild, en bild där du posar eller putar med läpparna. Det är ingen kontaktannons utan du ska ge ett seriöst och ambitiöst intryck. Titta gärna efter vad företaget du söker dig till har för kontaktbilder på sin webbsida, det ger en fingervisning.