Det här letar arbetsgivaren efter i ditt CV

Skriva perfekt CV

Det finns mycket du bör tänka på när du söker jobb och kanske främst när du skriver ditt CV  och personliga brev. Har du inte ringt arbetsgivaren innan är det ju din första möjlighet att göra ett gott intryck. Därför är det så viktigt att du inte bara tänker utifrån dig själv när du gör din jobbansökan utan även utifrån den eller de som ska läsa den. 

Gå noga igenom arbetsgivarens hemsida och sociala medier för att se om de kan vara ute efter något ytterligare än det som står i annonsen. Det kan hand om arbetssätt, värderingar eller diverse egenskaper men också sådant som stil och tonalitet i layout och text.

En enkel och tydlig sammanfattning

Överst i ditt CV är det bra att ha en sammanfattning så läsaren snabbt får en bild av dig och dina erfarenheter. Den ska vara kort, enkel och tydlig samt förklara varför just du är rätt person för jobbet. Det är något av en konst att få ned allt det på några få rader så ägna lite extra kraft och kreativitet till denna del. 

Text – inte för mycket, inte för litet

Håll din ansökan kort, såväl CV som brev och lämna lite för en kommande intervju. Din jobbansökan ska skapa intresse för dig, inte berätta hela din livs historia. Den som läser ska snabbt kunna utläsa om verkar vara en bra kandidat och har du ett alldeles för långt brev eller beskriver dina nuvarande arbetsuppgifter väldigt ingående är risken att de inte kommer orka läsa, om de ens vill påbörja läsandet. Beskriv varje utvald erfarenhet med ett par rader och håll ditt brev till max en A4-sida. Se något av våra exempel för inspiration, de visar rätt luftighet och längd.

Resultat av erfarenheter

En vanlig miss är att endast prata om sina kunskaper och erfarenheter men inte vilket resultat det faktiskt lett till. För vad är egentligen viktigast, att i detalj beskriva hur många säljjobb du haft eller hur mycket du faktiskt bidragit till företagets lönsamhet?

Så, ta gärna med statistik eller olika resultat du nått under dina tidigare anställningar.

Din personliga egenskaper och erfarenhet

Vad gör egentligen dig unik och varför passar du så bra för tjänsten du söker? Det är frågor du kan ha mycket att vinna på om du besvarar dem på ett bra sätt. Beskriv vad det är i din bakgrund och i dina erfarenheter som gör dig till den bästa kandidaten. Ta fram det som kanske inte andra tänker på eller det som gör dig unik och får dig att sticka ut. Skryt lite och visa självförtroende men ta inte i för mycket och nedgradera alla andra.

Layouten

När du skapar ett CV är layouten viktig. Den drar till sig ögonen innan de hunnit börja läsa. Givetvis beror det mycket på vilken typ av jobb du söker men är du osäker på vilken stil som passar just jobbet du söker, använd en CV-mall som är både stilren och modern. Ha gärna med färg men ta inte i för mycket, det ska inte se pråligt och barnsligt ut.