Ett perfekt CV

CV Tips

Det här ska du tänka på för att skriva ett perfekt CV CV

Här kommer lite råd på vad du ska tänka på för att skriva ett perfekt CV. Förutom strukturen på ditt CV finns det en del saker du bör ha i åtanke innan du sätter igång. Läs alla våra tips innan du börjar med ditt CV för att slippa börja om och därmed spara dig tid.
Tips och trix för ditt CV

Var ärlig!

Det här är ett av de absolut viktigaste tipsen för dig som bestämt dig för att skriva ett perfekt CV. Var alltid ärlig! En uppgift kan alltid kollas upp och visar det sig att du inte varit ärlig kommer du garanterat inte få tjänsten du söker och det är även troligt att du aldrig kommer få chansen på det företaget i framtiden heller.

Har du uppgett att du kan någonting som du inte kan kommer det garanterat leda till pinsamheten att det visar sig. Risken är övervägande att du inte kommer få fortsätta jobbet om du fått det tack vare falska uppgifter.

Det är till exempel vanligt att ändra i datum om man varit ett arbetslös en tid. Gör inte det! Det finns andra och bättre sätt att laga dessa hål i CV:t.

Nej, se till att skriva vad du gjort och vad du kan. Måla gärna upp det, det gör förmodligen dina konkurrenter också, men sätt dig inte i en situation med lögner som garanterat förstör istället för att hjälpa.

Stavfel

Om du har stavat fel i ditt CV ger det ett oprofessionellt intryck. Se till att du går igenom ditt CV både en och två gånger och helst låter en vän göra det också då det ibland är svårt att korrekturläsa sina egna texter. Många arbetsgivare kastar en ansökan med stavfel direkt, se till att din inte är en av dem.

Särskrivningar

Särskrivning är ett vanligt fenomen. Det är också ett fenomen många människor irriterar sig väldigt mycket på och gör ansvarig rekryterare det kommer din ansökan hamna i fel hög direkt. Vet du med dig att du särskriver ibland, be någon vän eller någon på Arbetsförmedlingen (eller dylikt) gå igenom ditt CV med dig. Testa också att läsa testen högt för dig själv, då kommer du märka var det är särskrivet.

Förkortningar

Det är inte fel att använda sig av förkortningar men du måste se till att du skriver dem rätt. T.ex., Tex eller Te.x.? Ja, här är det första alternativet korrekt och använder du dig av något av de andra kan du uppfattas obildad. Ett tips är att alltid skriva ut förkortningarna istället för att undvika dessa fel. Till exempel skulle det då bli i vårt exempel.

Skriv också endast förkortningar alla rekryterare kan tänkas förstå. Är du osäker, skriv alltid ut ordet eller meningen.

Irrelevant information

Ha endast med uppgifter som kan vara intressant för den specifika tjänsten du söker. Det gör ditt CV kortare vilket är bra och gör också att ditt CV troligare blir läst från början till slut. Tänk på vad du tror att rekryteraren kan tänkas vilja höra, inte bara vad du vill berätta om dig själv.
Typsnitt

Välj stilrena och tydliga typsnitt typ Times New Roman eller Arial. Använd också olika typsnitt för rubriker och brödtext.

Snirkliga eller ovanliga typsnitt passar inte för ett perfekt CV. Använd aldrig dem, även om du själv tycker det är fint.

För långt

Ett för långt CV kommer inte alltid läsas från början till slut. Ibland kan det till och med hamna i papperskorgen direkt för att den som ska läsa det inte orkar eller inte har tid. Ta bara med väsentligt och undvik långa målande beskrivningar. Det är en konst att kunna beskriva saker i ett par korta meningar, visa att du kan den konsten!

Referenser

Se till att ha referenser som kommer lämna ett gott ord för dig. Prata med de du vill lämna som referens för att säkerställa att de kommer göra detta. Det är också viktigt för dem att vara förberedda på att det kan komma ett samtal så de inte blir ställda av det.

Ha aldrig med en person du haft en konflikt eller liknande med i din lista över referenser.

Och, kom ihåg: I CV:t ska det alltid stå ”Referenser lämnas på begäran”.