Få fram din personlighet i intervjun

Personlighet jobbintervju

Så glänser du med din personlighet på intervjun

En av de i särklass viktigaste förberedelserna inför en anställningsintervju är att fundera på vilka frågor du kan tänkas få och tänka ut svar till dem. Exempelvis är en klassiker att fråga vilka svagheter du har, och då gäller det att ha ett bra svar på det. Det är dock viktigt att inte dina svar låter alltför inövade då det istället kan vara till din nackdel. Men det har du säkert koll på efter ha läst våra eller kanske någon annans intervjutips.

Har du däremot funderat något på hur du ska få med din personlighet i intervjun, och därmed skilja dig från väldigt många andra? Dina kunskaper kommer givetvis testas, att det du skrivit i ditt CV stämmer, men minst lika viktigt är ju att du säljer dig själv. Det är nu du har chansen och då vill du inte verka stel och tråkig utan visa upp den fantastiska personlighet du faktiskt har och som kommer bidra med massor till företaget du söker dig till. Här kommer några tips på hur du kan göra utan att tappa ditt seriösa och professionella intryck.

3 sätt att nå fram med din personlighet och skapa en god stämning

Hjälp rekryteraren att välja just dig. Många av dina konkurrenter om jobbet kommer garanterat även de att svara jättebra på alla frågor och få fram både sina kunskaper och erfarenheter på rätt sätt. Då kan kontakten med intervjuaren vara den absolut avgörande faktorn om du kommer få jobbet eller inte, den berömda personkemin som avgjort så många rekryteringar genom tiden. Det är ju inte endast meningen att du ska passa för jobbet utan också med din chef och arbetskamrater.

En person som har en härlig, positiv, kanske lite rolig, engagerande och självsäker personlighet vinner nästan alltid över en person som är reserverad, har ett slappt handslag och svarar inövat på alla frågor. Men det är givetvis inte lätt att släppa fram sin personlighet, särskilt inte om en är ovan vid situationen och nervös inför den. Då kan du testa något av detta.

Intervju online

1. Berätta en historia

Vi kan väl börja med att nämna att du inte ska bli för personlig och visa upp all den personlighet du delar med dina närmsta vänner, du ska försöka visa din mer övergripande personlighet och din positiva inställning. När vi föreslår att du ska berätta en historia måste den givetvis vara lämplig för sammanhanget.

Ta något roligt eller konstigt som någon gång hänt på ditt arbete, och som gärna är en situation som skulle kunna uppstå på jobbet du söker nu. Det är ett strålande sätt att lätta på stämningen och skapa en avslappnad känsla genom hela intervjun. Landar den rätt kommer de gilla dig direkt. Planera ett par stycken av dessa historier i förväg och försök få in den på lämpligt ställe under din intervju. Hittar du inget lämpligt ställe så låter du bli att berätta den, annars kan det snarare bli konstigt. Och konstigt är ju inte bra :).




2. Berätta om dina olika fritidsintressen eller hobbies.

Om du råkar ha en spännande hobby som att du spelar i ett band eller tävlar i schack har du garanterat en riktigt bra konversationsstartare. Långt ifrån alla arbetsgivare kommer fokusera särskilt mycket på dina fritidsintressen men om du väckt nyfikenhet i ditt CV kring dem finns det en god möjlighet att ni hittar något lättsamt att prata om, och du därmed kommer slappna av och få fram din personlighet än mer.
Det kan alltså vara viktigt att skriva om detta i ditt CV, även om de flesta kanske inte tror det. Det kan ju faktiskt vara så att något i det du gör på fritiden kräver precis de egenskaper som behövs för jobbet. Ta schack som i vårt exempel ovan. Söker de en person som är bra på logik och snabbt ser mönster, ja då kan du nog vara helt rätt person. Se bara till att de intressen du skriver ner i ditt CV kan vara relevanta för rollen du söker, eller kanske kan komplettera någon annan i teamet du söker dig till. Du kanske gillar att fotografera, kan teckna eller är duktig på ekonomisk historia. Allt det kan komma till nytta, beroende på jobbet och företaget.

Ok, men hur ska du lyckas få in dina fritidsintressen i samtalet då? Här är tre exempe.

  1. När de frågar om dem. Då blir det inte så svårt.
  2. När någon frågar om dina kompetenser och färdigheter. Om det då finns något i dina fritidsintressen som ytterligare bekräftar dessa kan du leda in samtalet på det. Då kan det också alldeles säkert komma följdfrågor om dem.
  3. Ta upp något de själva kanske inte tänkt på, där du kan vara behjälplig. Har du drivit en blogg? Berätta att du gärna bidrar med lite smarta texter till deras egen, även om det kanske inte ingår i rollen.

Se till att prata om intressena med passion och engagemang, det kommer visa på din förmåga att vara dedikerad. Och har den som intervjuer liknande intressen, då är mycket vunnet redan där.

3. Ställ frågor

Kom ihåg att en anställningsintervju är ett samtal där det är viktigt att även du ställer frågor. Givetvis ska du ställa frågor om jobbet, om företaget och dess kultur. Men, försök också få in en eller ett par mer informella frågor. Även det ger en signal om din personlighet och kommer lätta upp samtalet, som många gånger annars är ganska spända. Det är också en stor chans att intervjuaren själv ställer lite lättsammare frågor för att bryta isen och då är det bra om du gör det också.

’Och det behöver inte alls vara något avancerat eller nytänkande. Fråga exempelvis hur de brukar göra på lunchen, om de äter inne eller ute, och om de isåfall har något favoritställe i området. Eller kanske om de träffas efter jobbet ibland på en AW. Ja, eller nåt helt annat. Dessa enkla frågor kommer förmodligen skilja dig från andra sökanden vilket gör att de kommer att komma ihåg dig.