Följ upp din ansökan innan du fått svar
De flesta arbetsgivare älskar personer som tar egna initiativ och visar ambition. Du kan enkelt visa att du är just en sådan person genom att följa upp din jobbansökan istället för at vänta på besked. Det visar att du är intresserad av tjänsten, företaget och att du har ett indre driv och dessutom får arbetsgivaren upp ögonen för ditt namn.
Det kan ta väldigt lång tid innan arbetsgivare börjar gå igenom alla de ansökningar de fått och efter det kan det ta lång tid att gå igenom dem. Här har du nu chansen att sticka ut. Skapa en personlig kontakt och få uppmärksamhet. Visst, det kan kännas läskigt att ringa upp en arbetsgivare men det är ofta värt det och är du förberedd på vad du ska säga, fråga etc. har du allt att vinna på det.
Ha en tanke med din uppföljning
Hör aldrig av dig på måfå och riskera att hamna i en situation där du inte vet vad du ska fråga eller hur du ska svara på eventuella motfrågor. Tänk igenom varför du hör av dig och vad du vill ha ut av det. Ring inte bara och kolla om de fått in din ansökan utan ha ett riktigt syfte med ditt samtal. Ställ exempelvis frågor om tjänsten som inte klargörs av annonsen, fråga om deras värderingar, deras syn på branschen eller hur rekryteringen kommer gå till. Få också in en presentation av dig själv i din kontakt, varför just du är rätt person för jobbet. Strategin du bygger upp för din uppföljningar kan du enkelt använda även i andra rekryteringsprocesser.
Tips på vad du ska tänka på innan din uppföljning
Var förberedd
Var påläst om företaget, tjänsten och branschen. Välj ut ett antal kloka frågor och fundera på vilka frågor du själv skulle kunna få i ditt samtal (om du väljer att ringa).
Ska jag ringa eller mejla?
Känner du dig bekväm med det, ring! Det är enklare att få personlig kontakt, du kan enkelt anpassa dig frågor och svar efter situationen och arbetsgivaren slipper få ytterligare ett mail de ”måste” svara på.
Hör av dig till rätt person
Vem du ska höra av dig till beror på vilken typ av frågor du har och ofta hur stort företaget är. Det brukar framgå i annonsen vem man ska höra av sig till och välj alltid någon av dem. Försök inte leta upp någon chef du ska sälja in dig till, följ instruktionerna i annonsen.
När kan jag höra av mig?
Kontorstider, aldrig före och aldrig efter. Ha som utgångspunkt att höra av dig någon gång mellan 9-16 och inte under lunch eller normala fikatider. Kommer du till mobilsvaret, tala in ett trevligt meddelande och be dem ringa upp.
Hur inleder jag samtalet?
Försök vara korrekt, avslappnad och lyhörd. Inled exempelvis med ”Hej! Jag heter Stina och jag ringer angående tjänsten som handläggare på Inkassoavdelningen. Jag ringer inte olägligt hoppas jag?”. Visa redan i starten av samtalet att du är tydlig och att du bryr dig om deras tid. Börja inte pressa in frågor innan du vet om de har tid.