Hitta Jobbet

Hita jobbet

Olika sätt att leta efter och hitta jobben

Det finns många olika sätt att gå tillväga för att hitta jobbet och se till att nyttja dem alla. Nedan ger vi några tips på alternativ för ditt jobbsökande.

Jobbsökarsajter

Sök efter tjänster på klassiska och bra jobbsidor som Studentjob.sePlatsbanken eller Indeed. Där listas väldigt många tjänster och de är lätta att söka efter. Framför allt annonseras jobb i offentliga verksamheter på dessa ställen.

På  denna typ av sidor är konkurrensen om tjänsterna väldigt hög och du riskerar att komma in sent i processen. Se till att kontrollera sidorna varje dag. Leta inte bara på en av sidorna då det kan vara både olika typer annonser och olika antal på dem, alla arbetsgivare annonserar inte på alla sidor.

Skicka spontanansökan

Det här kan vara ett väldigt effektivt sätt att söka jobb. Särskilt om du inte har bråttom. Vi har en hel sida med tips för hur du skickar en spontanansökan.

Hitta jobb i grupper på sociala medier

Det här är något som blir allt mer populärt och viktigt för den som söker jobb. Genom att gå med i olika grupper på exempelvis Facebook kommer du få tips om tjänster före alla andra (förutom de som är med i gruppen givetvis) och dessutom tips om tjänster som inte annonseras på andra ställen är företagets egen webbsida.

Se till att leta upp grupper att vara med i och börja sökandet redan nu. Ett tips är att inte kommentera inläggen alltför mycket. En arbetsgivare kan enkelt se om du skriver säljande kommentarer på fler ställen än deras eget, det kan ge ett lite desperat intryck.

Leta runt på webben

Alla annonserar inte ut sina tjänster på externa sidor utan litar på att folk ska finna annonsen ändå. Antingen genom tips eller att de aktivt söker på deras webbsida. På så vis får de ju ansökningar från människor som antingen verkligen sökt sig just dit eller som fått tipset av någon som är insatt i verksamheten.

Skriv ner en lista på branscher och yrken du kan tänka dig arbeta i och börja söka efter webbsidor som passar. På webbsidorna finns nästan alltid en sida för lediga jobb där du kan se om något är ledigt för tillfället eller om de kanske är öppna för spontansökningar.

Kontaktnät

Nyttja dina kontakter. Fråga runt om någon vet något eller om de kan rekommendera dig. Våga vara lite besvärlig. Många ser det som att ett nätverk alltid ska innehålla personer inom heta branscher eller personer som är högt uppsatta i organisationen. Så är det inte, alla personer är viktiga i ditt nätverk. En uppskattad medarbetares ord är alltid värt mycket!

Se även till att gå på olika arbetsmarknadsträffar och presentera dig i person. Det är ett mycket bra sätt att göra reklam för sig själv.

Sök dig till bemanningsföretag för att hitta jobb

Gå in och registrera ditt CV på olika bemanningsföretag. Hör gärna av dig till dem och presentera dig och föreslå kanske ett möte där du kan presentera dig ytterligare. Tänk på att i deras fall är det inte bara den arbetsgivare de söker personal för som är kunden, du är det också.

Får du komma på intervju en gång genom ett bemanningsföretag är chansen väldigt stor att du kommer få gå på fler genom det företaget. Så vänta inte, se till att gå in och registrera dig nu.