Hur skriver man ett CV?

hur skriver man ett cv

Tips på hur man skriver ett riktigt bra CV – Sammanfattningen

Många ställer sig frågan – hur skriver man ett CV egentligen? På denna webbplats hjälper vi dig med svar på den frågan.

Även om designen är viktig för det första intrycket är det innehållet i ditt CV och hur det skrivs som är det avgörande. Designen kan ses som den första blicken vid ett möte medan sammanfattningen i ditt CV kan ses som handskakningen, det är där det första intrycket av dig som person verkligen fås. Och, det är svårt att ändra på.

Så, på denna sida ger vi dig tips och förslag på hur du ska tänka när du skriver inledningen i ditt CV, sammanfattningen. Vill du ha fler tips hittar du dem på vår mycket populära sida för CV-tips, där finns massor av svar på frågan – hur skriver man ett CV?

Sammanfattningen

Den här delen av ditt CV som ska ligga överst i strukturen, eller strax under kontaktuppgifter, är den du alltid måste anpassa efter den tjänst du söker. Använd dig inte av ett skal som du kan göra till exempel för att beskriva din arbetslivserfarenhet eller dina utbildningar. Börja om från början varje gång.

I sammanfattningen ska du på några få rader beskriva varför du är rätt för jobbet och övertyga den som läser om att du klarar av de arbetsuppgifter du kommer åta dig, och göra det med glans. Den är ditt CV och personliga brev i kort form.

Exempel på hur du kan skriva

Vi har skrivit ett exempel på en bra sammanfattning. Det är för en tjänst som webbredaktör i en offentlig verksamhet. Använd den gärna som inspiration men kopiera den inte rakt av, du ska ju alltid anpassa sammanfattningen efter varje tjänst du söker och få med dina egna och faktiska kompetenser.

”Med god eller mycket god erfarenhet av Klarspråk, sociala medier, SEO, utbildning och webbredaktionellt arbete i flertalet CMS i kombination med en analytisk förmåga tror jag att jag kan vara den rätte för er. Jag drivs av utmaningar, problemlösningar, tanken om ständig utveckling och att vara en del av en framåtsträvande och samhällsnyttig organisation.”

PSST! Använd dig gärna av någon av våra CV-mallar så kan du helt släppa tankarna på designen och fokusera på det primära – hur du skriver ditt CV.