Jobbansökan

Jobbansökan

Så skriver du en perfekt jobbansökan

En jobbansökan består vanligtvis av ett CV och ett personligt brev där du presenterar dig själv, dina erfarenheter och varför du kommer passa för tjänsten. Ibland kan man även bifoga sådant som arbetsprov, arbetsintyg, högskolebetyg eller annat som kan öka dina chanser att få jobbet.

[insertmyadsense]

 

Vi sammanställer här våra bästa tips i sex punkter. Se till att följa dem, och följ dess länkar för att gå på djupet, så ökar dina möjligheter att få drömjobbet betydligt.

Läs på om tjänsten och arbetsplatsen

Innan du sätter igång med ditt CV och personliga brev, se till att läsa på om den tjänst du söker och den arbetsplats du söker dig till. På så vis blir det lättare att anpassa din jobbansökan när du väl börjar skriva den. Det ger dig även en fördel om du får komma på anställningsintervju i ett senare skede. Se gärna våra tips på vad som är bra att veta om arbetsgivaren.

Gör din jobbansökan unik

Du kommer konkurrera med MÅNGA andra sökanden och det gäller att utmärka sig på ett eller annat sätt för att få sin jobbansökan läst. Det gör du genom att se till att skriva din ansökan efter den tjänst du söker. Varje gång du söker en tjänst ska ditt personliga brev ändras för att passa det företag du söker dig till och innehållet i den tjänst du söker, utan undantag. Skickar du samma brev om och om igen kommer det förmodligen uppmärksammas och arbetsgivaren kommer inte känna sig varken utvald eller som att du tycker det är mödan värt att söka jobbet hos dem.

Välj gärna också en layout på ditt CV och brev som du tror passar just den tjänst du söker. Välj gärna en av våra gratis CV-mallar. Vi har mallar för Word, Illustrator och Indesign. 

Strukturen i din jobbansökan

Det är viktigt att du har en bra struktur på både ditt CV och ditt personliga brev. Det ska vara enkelt för läsaren att förstå och följa din bakgrund och vad du kommer kunna bidra med. Tänk på att med all typ av kommunikation är den på mottagarens villkor och en jobbansökan är inget undantag. Ta gärna del av vårt CV-exempel på hur en bra CV-struktur ser ut och kika på vår mall för personligt brev för att förstå hur det kan/bör byggas upp.

CV-bild

Det börjar bli allt vanligare att ha med sitt porträtt i sin jobbansökan och bland unga ses det närmast som en självklarhet idag. Det är inte svårt att förstå. Genom att ha med en bild på dig själv delar du omgående med dig av din personlighet och väcker läsarens uppmärksamhet. Det är dock viktigt att inte ta med vilken bild som helst. Läs om våra tips för hur du tar en CV-bild.

Döp din ansökan

När du sparar ner ditt CV och ditt brev, tänk på att döpa det så att det är tydligt att det inte är massproducerat. Har du sökt en tjänst som administratör på Arla döp då dina dokument till exempelvis ”CV Administratör Arla” och ”Brev Administratör Arla”. Då ser läsaren redan innan de öppnat dem att du lagt ner tid på att söka till just dem.

[insertmyadsense]

När jobbansökan skickas

Det är inte alltid som du ska skicka in ansökan via e-post, många använder sig ju av formulär idag, men om du ska det finns vissa fördelar att vinna och några vanliga misstag som ofta görs. Ett av misstagen är att använda sig av en e-postadress som anses oprofessionell. Tänk på att detta mail du skickar kommer vara det första intrycket du ger till den som är ansvarig för rekryteringen så se till inte ta lätt på detta. Följ våra anvisningar för hur du vinner fördelar när du skickar CV och brev med e-post.