Jobbintervju online – så fixar du den!

Intervju online

Så grejar du den digitala jobbintervjun

En intervju online skiljer sig inte jättemycket från en vanlig där ni träffas fysiskt men det finns några saker som kan vara bra att tänka på för att du ska kunna glänsa på din digitala intervju. På denna sida har vi sammanställt några riktigt vassa tips på hur du förbereder dig inför intervjun och kan tänka under den. Det finns inga genvägar till drömjobbet.

1. Tekniken

Inför varje onlineintervju är det viktigt att du testar tekniken i god tid innan den startar. Öppna det verktyg som rekryterare bjudit in med, det kan exempelvis vara Zoom, Teams eller FaceTime. Se till att din internetanslutning fungerar som den ska och att både mikrofon och högtalare är inställda rätt. Ett bra tips är också att innan mötet fråga den som intervjuar hur ni ska göra om tekniken slutar fungera under mötet, så har ni en reservplan och förlorar inte känslan i intervjun.

Ha intervjun på datorn och inte på mobilen (om det går)

Datorn ger dig bättre möjligheter att skapa rum i intervjun och se hur den som intervjuar reagerar. Se till att datorn är placerad på ett sätt så du syns framifrån, ställ in vinkeln på den när du sitter upprätt i den stol du ska sitta på under intervjun. Måste du använda mobilen så använd ett stativ till den, annars kommer det bli svajjigt och kan uppfattas oengagerat och oseriöst.

2. Välj en bra plats för din intervju online

Leta upp en plats där hemma där ljuset faller naturligt och testa inför intervjun att du ser bra ut i skärmen, så din bild inte är för mörk eller ljus. Tänk också på att välja en plats som är fri från störande ljud, externt oväsen kan enkelt förstöra en annars bra onlineintervju.

3. Bort med så många distraktioner som möjligt

Förutom att sitta på en tyst plats är det givetvis viktigt att väggen bakom dig inte har ett galet mönster, att det är stökigt runtomkring dig eller att barn eller husdjur kommer springa runt benen på dig. Det är inte bara viktigt för dig att hålla fokus utan även för den som intervjuar. Rörighet av alla sorter stör extra mycket via datorn.

4. Klä dig som på en ”riktig” intervju

Tänk på att klä dig som att du skulle träffa rekryteraren på dennes kontor, alltså snyggt från topp till tå, Det ger dig en självkänsla som kommer lysa igenom direkt och skapa ett bra första intryck. Precis som att vara charmig och le, det fungerar varje gång även här.

5. Förbered dig ordentligt

Förbered dig på samma sätt som alla intervjuer där du övat på vanliga frågor och tänkt över vilka dina styrkor och eventuella utvecklingsområden är. Ta också med vad du gjort bra genom åren och vad du kommer bidra med som anställd. Det kan faktiskt vara bra att öva extra inför en intervju online eftersom den som intervjuar kan vara lite extra tuff när den sitter i skydd bakom skärmen.

6. Tänk på den personliga kontakten

Kom ihåg att det sitter en riktigt person på andra sidan skärmen som vill uppfattas som den viktigaste personen för dig där och då. Var uppmärksam, titta personen i ögonen och ställ frågor som visar att du lyssnar. Det kommer ge dig massor av pluspoäng, och om du inte gör det en del minuspoäng.

Lycka till 🙂