Klädsel vid anställningsintervju

Klädsel anställningsintervju

Så klär du dig för jobbintervjun

Det är viktigt att tänka på klädsel vid anställningsintervju. Det är en del av det första intrycket du gör vid ett möte och kan faktiskt vara det som i slutändan är det som är avgörande om det står mellan dig och en annan.

Det enklaste sättet att avgöra hur du bör klä dig inför intervjun är att ta reda på klädkoden på den arbetsplats du söker dig till. Titta igenom deras webbplats efter bilder, besök arbetsplatsen om det finns möjlighet eller fråga rakt ut när de ringer för att stämma av intervju. Det är inte alls fel att fråga utan kan snarare ses som att du är mån om att ge ett bra intryck och att det är viktigt för dig vara en del av just den arbetsplatsen.

Alla ställen har ju dock inte en klädkod och då får du tänka till själv. Söker du ett jobb på en bank eller advokatbyrå kanske en mörk affärsmässig kostym passar allra bäst. Söker du istället ett jobb som butiksbiträde eller någon enklare kontorstjänst räcker det förmodligen med en enkel men stilren outfit. Ett par byxor (snygga jeans går bra), en ren välstruken skjorta och kanske en kavaj eller en blus med en fin kjol. Att gå på en neutral look med mörka färger funkar på alla typer av arbetsplatser och kan aldrig bli fel. Lägg gärna till någon accessoar i färg för att bryta av och sticka ut lite. Att till exempel enbart ha svart på sig är förmodligen ingen bra idé.
Grundregeln är alltid att vara fint klädd på anställningsintervjun ett eller annat sätt. Det visar att man tar jobbet på allvar och har respekt för arbetsgivaren. Om du i stället kommer nedklädd, som att ha trasiga kläder på sig eller en keps under intervjun, kommer arbetsgivaren med största sannolikhet se det som att du inte bryr dig om att jobba hos dem.

Tänk även på att inte ha på dig något som distraherar som en alltför mönstrad skjorta, vita tubsockor, massor av skramlande smycken eller något annat. Använd helt enkelt ditt sunda förnuft när du väljer klädsen och fråga gärna en vän om råd deras val av klädsel vid anställningsintervju.