LinkedIn Profil

Maxa din Linkedin-profil

Så får du ut mest av din profil på Linkedin

Du vet väl att så gott som alla arbetsgivare Googlar dig inför en intervju och att den kanske viktigaste delen av nätet är din Linkedin-profil? Det är naturligtvis inte alla superviktigt att ha en profil på Linkedin men har du en bör den vara uppdaterad och optimerad. Det är ofta de små detaljerna som avgör och det vore tråkigt om du faller på en slarvigt uppbyggd profil. Vi ger dig därför några tips på vad du bör tänka på.

Att detta sociala media kan vara av stort värde är inte så konstigt. På det framgår ditt CV, dina kunskaper med mera och då din profil är offentlig (om du inte valt att ha det på annat sätt) blir det som står där trovärdigt. Det är enkelt att förvränga sanningen i ett CV eller personligt brev som skickas via e-post men inte många vill fara med osanning på en sida ens gamla eller nuvarande kollegor kan gå in på.

Så, se till att maxa din Linkedin-profil genom att:

Ha rätt titel

Se till att din nuvarande jobbtitel är rätt. Den ska naturligtvis matcha den ansökan du skickar in till olika arbetsgivare. Dessutom blir du som bonus lättsökt för de som aktivt söker nya medarbetare via sökfunktionen

Profilbild

Var noga med att ha en professionell profilbild. Ta inte en selfie i badrummet eller en avslappnad semesterbild från solstolen. Bilden ska tydligt visa på ditt professionella jag. Tänk på personalbilder som företag brukar ha på sina webbsidor, det är den typ av bild du vill ha på Linkedin.

Skriv sammanfattning

På Linkedin kan du skriva en sammanfattning som syns i övre delen av din profil. Skriv kort om dina kunskaper, erfarenheter, ambitioner och framgångar. I ditt CV kan du ha med en kort profilsammanfattning i toppen för att sälja dig själv, ha med en sådan här också men mer generell och inte direkt jobbanpassad utan branschanpassad.

Lägg till kunskaper

Du kan lägga till dina kunskaper till din profil. Spara inte på krutet utan lägg till alla kunskaper du känner utmärker dig och som du tror arbetsgivare kan vara intresserade av. Kunskaperna är dessutom sökbara.

Lista alla dina senaste erfarenheter

Vissa hävdar att du ska lista alla dina tidigare jobb och utbildningar och visst, det kan du göra. Men, det viktigaste att du redovisar de senaste tjänsterna du haft och lägger till en beskrivning av dem. Tänk på att beskrivningen ska vara som i ett vanligt CV med exempel och framgångar. Lägg också till dina utbildningar.

Sekretess om du är aktiv och anställd

Söker du aktivt jobb och är anställd idag? Då kan det vara en bra idé att se över dina inställningar. Om du exempelvis anpassar din sammanfattning efter det faktum att du söker jobb och är öppen med att du är ute efter nya utmaningar, då vill du nog inte att din chef och dina kollegor ser det.