Personligt Brev

Personligt Brev Mall

Så skriver du ett perfekt personligt brev

Att skriva ett personligt brev är för många det jobbigaste i processen att söka nytt jobb och kan till och med hindra vissa från att få iväg ansökan. Vi ger dig därför tips & råd för att komma igång och skriva det perfekta brevet som garanterat kommer väcka rekryterarens intresse. Ofta handlar det bara om att få ner några ord för att kreativiteten ska ta fart. Vi tipsar också om vad du bör undvika i ditt brev.

Skapa en kraftfull inledning

Se till att ha en slagkraftig inledning som direkt väcker läsarens intresse. Inled brevet med ett stycke varför du är intresserad av just det företaget och hur du delar deras värderingar och/eller visioner. Skriv också i detta stycke varför du kommer passa för rollen. Var rakt på sak och vänta inte till slutet av brevet med dessa delar, det är inte särskilt troligt att rekryteraren läser hela ditt brev om inledningen är vag och intetsägande.

Visa du är påläst och anpassa ditt brev

Visa att du är insatt i vad företaget gör och vilka egenskaper som värderas i ett sådant företag. Visa även att du förstår vad som krävs för den tjänst du söker och hur du kan bidra med det. Allt detta bör du kunna få fram av annonsen men var gärna extra ambitiös genom att få med sådant du hittar på deras webbplats., t.ex. värdegrund.

Alla personliga brev ska vara anpassade efter tjänsten du söker och till den arbetsgivare du söker dig till. Du ska med andra ord skapa ett personligt brev för varje tjänst du söker. Att skicka samma brev till flera rekryterare är en direkt dålig idé. Det kan tyckas vara mycket jobb och det är det. Men, det finns inga genvägar till drömjobbet. Och lägg hellre ner mycket tid på några få ansökningar än lite tid på många.

Det betyder givetvis inte att du kan skapa en mall att utgå från men se till att ändra i brevet så det framgår att du verkligen vill ha just DET jobbet hos DEN arbetsgivaren.

Läs även: Personlig brev exempel

Sälj in dig själv

Det är kan vara en svår del för många, och så även undertecknad, men det är ett måste. En ansökan är ju att göra reklam för dig själv och dina tjänster och därför måste du få arbetsgivaren villig att betala för de tjänsterna. Du är dyr och de vill ju ha valuta för pengarna.

Skriv ner dina erfarenheter, egenskaper och kunskaper på ett papper. Be gärna någon som känner dig, kanske någon du arbetat med, hjälpa dig med att lista detta. Välj sedan ut de du tycker passar för den tjänst du ska söka och beskriv dem i brevet.

Avslutning på personligt brev

Avsluta brevet självsäkert och med en uppmaning till handling. Ett bra sätt att avsluta är att skriva ”Jag ser fram emot att träffas och få berätta mer om mig själv och mina tankar om tjänsten”.

Vanliga missar när du skriver personligt brev

Personligt brev ska inte vara personligt

Visst, det är inte helt logiskt att ett personligt brev inte ska vara personligt men tänk på att det är ett arbete du söker och att du ska sälja in ditt professionella jag. Arbetsgivaren i första steget intresserade av din kompetens och professionella erfarenheter. Det här misstaget är väldigt vanligt och ska definitivt inte underskattas. Det viktigaste är att arbetsgivare förstår vad du går för och då brevet inte ska vara för långt bör du ha koll på detta.

Berätta således inte om ditt livs historia, din familj eller alla dina personliga intressen. Det är inte relevant och får ofta läsaren att känna sig obekväm. Spara då hellre sådana historier till efter du fått tjänsten.

Om du blir kallad på intervju och tillfälle ges och du och intervjuaren känner dig bekväma med varandra kan givetvis en del av detta tas upp under ert möte. Nu gäller det ju inte bara kunskaper och erfarenheter utan personkemi också.

Layout skiljer sig från CV:t

Se till att layouten är densamma som i ditt bifogade CV. Kopiera färger, eventuella vattenmärken eller bilder samt typsnitt. En enhetlig ansökan ger ett professionellt och seriöst intryck medan en oenhetlig ger det motsatta. Välj gärna en av våra gratis cv-mallar och kopiera layouten från den, det är enklare att välja CV-layot först.

Du skriver för klämkäckt

Inled aldrig ett brev i stilen ”Hej, jag heter Erik och är en glad och sprallig kille på 35 år från soliga Karlstad”

Nej, det här kommer sannolikt innebära att din ansökan hamnar i papperskorgen innan det ens blivit läst. Se till att följa råden om en slagkraftig och professionell inledning. Se gärna hur det kan se ut i vårt exempel på personligt brev.

För många floskler

Att ha med uttryck som ”många bollar i luften” eller ”lagspelare” säger ingenting i sig, är uttjatade och kan kännas som ren utfyllnad. Beskriv istället tillfällen då du framgångsrikt varit en lagspelare eller haft många bollar i luften. Orden behöver ha en substans och sättas i ett sammanhang.

Fel i strukturen på personligt brev

Se till att du har rätt ordning på de arbeten och utbildningar du listar. Det ska vara omvänd kronologisk ordning. Du ska alltså börja med ditt senaste arbete och din senaste utbildning då de förmodligen är de mest intressanta för den som rekryterar. Det blir också lättare för rekryteraren att följa ditt CV och som bonus även för dig själv om du blir kallad på intervju och ska berätta om dig själv. Det är alltid lättare att berätta om sina erfarenheter i kronologisk ordning, det blir lätt förvirrat för alla inblandade annars. Se gärna vårt förslag på struktur för personligt brev.