Sammanfattningen i ditt CV

Sammanfattning CV

Olika tips på hur du kan skriva en grym sammanfattning

Sammanfattningen i ditt CV är många gånger det som blir läst först, för att snabbt skapa en bild av dig och vad du kan komma att bidra med. Det är därför jätteviktigt att du lägger stort fokus på att skriva en riktigt bra sammanfattning av dig, dina kunskaper och erfarenheter. Du ska få med mycket på några få rader och det kan vara svårt, kika gärna på våra tips nedan så blir det nog lite enklare.

Tänk på att din sammanfattning (kan stå profil eller om mig också) ska vara anpassad efter det jobb du söker så du måste skriva en ny för varje ny ansökan som du gör. Du kan givetvis utgå från en mall du skapar och byta ut lämpliga ord här och där. Din sammanfattning bör vara tre, max fyra meningar och tänk på att vara ärlig i din beskrivning. Det vinner både du och den eventuella arbetsgivaren på.

3 saker du bör ha med i din sammanfattning

1. Vem du är (din arbetsprofil)

I den första meningen bör du beskriva vem du är rent arbetsmässigt och om det är relevant för jobbet även hur mycket erfarenhet du har. Ex. ”Jag är utbildad ekonom med över åtta års erfarenhet av att arbeta på bankkontor”

2. Varför just du passar för jobbet

I nästa mening ska du försöka få med vad du har för erfarenheter och vilka kompetenser du besitter som kan vara till nytta för företaget du söker dig till. Gå inte in för mycket i detalj, det ska framgå av andra avsnitt i ditt CV och personliga brev, men det ska vara tillräckligt för att skapa en nyfikenhet hos läsaren som gör att denna vill veta mer. Utgå från jobbannonsen och välj de erfarenheter och kompetenser de i första hand efterfrågar, så de direkt förstår att du kan vara rätt för jobbet. Övriga färdigheter lämnar du till andra delar av din jobbansökan.

3. Vad du vill/dina mål

Den tredje och sista meningen lämnar du till att beskriva vad du har för ambitioner och vad du vill åstadkomma i den roll du söker dig till. Utelämna livslånga mål utan utgå endast från de som gäller för den roll du söker dig till. Tänk också på att ta i lagom mycket eller så som det passar tjänsten, tar du i för mycket kring dina ambitioner kan de lätt tolkas som du missförstått jobbet eller att du inte har planer på att stanna särskilt länge.

vinna jobbet

3 tips för att lyckas med sammanfattningen

1. Kom direkt till poängen

Du har tre, max fyra korta meningar på dig att sälja in din själv så slösa inte bort dem på massa onödigheter och utfyllnader. Gå direkt på poängen och välj ut de största anledningarna till varför just du är perfekt för jobbet.

2. Välj rätt ord

Undvik klyschorna och mjuka värden i sammanfattningen, såvida de inte är högst prioriterade enligt annonsen. Sälj in dig med dina erfarenheter, direkt kunskaper och de resultat du eventuellt har hunnit uppnå. De mjuka delarna kan du få med i ditt personliga brev sedan, de är absolut viktiga också. I sammanfattningen gäller det dock att gå på mer konkreta saker.

3. Överdriv inte

Du ska absolut få fram dina viktigaste kunskaper och vad du nått för resultat, men var nog med att inte salta dem för mycket. Var ärlig helt enkelt då ett överdrivet sätt att sälja in sig kan uppfattas oärligt och ger inte ett särskilt gott intryck.

Var du egentligen ska placera sammanfattningen behöver du inte fundera på om du använder någon av våra snygga CV-mallar, där är layouten klar för dig och just den delen behöver du inte fundera på.