Skicka ditt CV

CV via e-post

Mailet är det första intrycket

Det finns bra och mindre bra saker i alla delar när du söker en tjänst. Många går igenom sitt CV och personliga brev otaliga gånger för att det ska var perfekt, vilket så klart är bra, men tänker sig inte för när de skickar iväg sin ansökan via e-post. Tänk på att ditt mail faktiskt är det första intrycket du ger när du söker jobb. Det är varken layouten på ditt CV eller innehållet som är det första rekryteraren ser, det är ditt mail. Så, tänk noga igenom även ditt mail innan du trycker på skicka-knappen och ge dig själv ett litet försprång gentemot andra kandidater.
E-postadressen

Det kan tyckas löjligt att det ska spela någon roll men det gör det generellt sätt för arbetsgivare och därför även för dig. Det gäller att inte vara för stolt utan försöka se saker från rekryterarens perspektiv. Det är du som ska övertyga dem, inte tvärtom.

Se därför till att du har en professionell e-postadress. Du bör undvika smeknamn, alias och liknande. Använd inte heller hotmail-adresser då dessa både kan anses oseriösa och dessutom fastna i spamfiltret. Det bästa är om ditt namn, helst både för- och efternamn, ingår i din e-postadress.

Bra adress: eva.cevesson@gmail.com

Dålig adress: fabulouseva@hotmail.com

OBS! Låna aldrig någon annans e-postadress när du söker arbete. Det ger både ett osjälvständigt och teknikfientligt intryck. Har du mot förmodan ingen egen adress bör du skaffa dig en så fort du kan. Här kan du skaffa en gmail-adress.

Ämnesraden

I vissa fall står det i annonsen vad du ska ange i ämnesraden och då är det ju väldigt enkelt. I andra fall gör det inte det och då är vårt förslag att du skriver vilken tjänst du söker till. Skriv exempelvis ”Ansökan till tjänsten som golvläggare”. Håll nere antalet ord så mycket det går utan att ämnet bli otydligt.

Lämna aldrig ämesfältet tomt utan se till att det är tydligt vilken tjänst du söker.

Texten

Det här är tipset med stort T. Här kan du ge dig själv stora fördelar mot andra sökande. En arbetsgivare vi talat med nämnde att han nästan avgjort vilka som ska kallas på intervju redan när han läst mailet och det är han nog inte ensam om.

Skriv med en trevlig och personlig ton och berätta kortfattat, max tio meningar, vem du är och varför du söker jobbet. Ungefär som en sammanfattning som kan vara med i CV:t. Avsluta sedan mailet med en trevlig fras som ”Önskar dig en riktigt fin dag”.

Många har bara en torr mailtext som ”Härmed anmäler jag mitt intresse för tjänsten som…… Med vänlig hälsning”. Det är enkelt att förstå att en kortare säljtext med lättsam ton vinner över det nästan alla gånger.

Du kan faktiskt till och med klippa in ditt personliga brev i mailet istället för att skicka med det som bilaga. Det finns till och med vissa arbetsgivare som föredrar det. Du kan även göra både och, det vill säga klippa in det i mailet och bifoga som fil. Vårt förslag är dock att bifoga både brev och CV som bilagor för att få en enhetlig layout på dem.
Mottagaren av mailet

Skicka aldrig ett CV och personligt brev till mer än en (1) mottagare. Även om du skulle använda dig av exakt samma brev och CV för flera tjänster, vilket vi starkt avråder dig från, kommer det ge ett oseriöst intryck om en arbetsgivare ser att du gjort det. Använd inte heller BCC (hemlig kopia) då en uppmärksam person ser det och förstår att det är ett massutskick.