
Så kommer du igång snabbt med ditt CV
Är det dags att söka nytt jobb och börja skriva CV? På denna sida tipsar dig om vad du bör ha med i ditt CV och hur det ska vara uppbyggt för att ge ett professionellt och iögonfallande intryck. Det är viktigt att din ansökan är både logisk och lättläst för att läsaren enkelt ska följa den och snabbt få en bra känsla för dig som anställd. När du skriver ditt CV ska du också tänka på att personen som läser det främst vill få en bild av din kompetens, dina erfarenheter och dina framgångar mer än dig som person även om det såklart inte är oviktigt. Det senare hamnar mer i fokus på en eventuell intervju senare. Komplettera med ett riktigt bra personligt brev och vägen ligger öppen mot nya drömjobbet.
Varje CV innehåller ett flertal delar som alltid ska vara med och några som ska vara med om det passar för den tjänst du ska söka. Det CV du skapar kan behöva ändras i för de olika tjänster du söker. Den största anpassningen efter tjänst görs i ditt personliga brev men även CV:t kommer förmodligen behöva ändras lite.
De här delarna ska du helst ha med och beskrivs i detalj längre ner:
- Kontaktuppgifter
- CV-bild (inte det viktigaste men ändå bra)
- Sammanfattning
- Arbetslivserfarenheter
- Utbildning
- Övriga erfarenheter
- Särskilda kompetenser
- Språk
Det här bör ha med när du ska skriva CV
Kontaktuppgifter
Det säger nog sig självt men glöms faktiskt bort ibland. Skriv förnamn och efternamn, din gatuadress, telefonnummer samt e-postadress. Du vill ju att den som läser din jobbansökan lätt ska kunna få tag på dig.
CV-bild
Det blir allt vanligare att ha med en bild på sig själv i sitt CV. Det tycker vi är en väldigt god idé för det ger en personlig och mer ärlig touch till din ansökan, men tänk på att ha med en proffsig bild och absolut inte en selfie du tagit med telefonen. Se våra tips på hur du tar en bra CV-bild.
Sammanfattning
Börja gärna ditt CV med en sammanfattning när du ska skriva CV. Skriv på några rader, max tio meningar, om varför du passar för den tjänst du söker. Denna del ska vara först i ditt CV och är därmed din första chans till att sälja in dig själv. Se till att få läsarens uppmärksamhet med en kort och säljande text som är anpassad efter annonsens innehåll. Här finns ytterligare tips på hur du skriver en bra sammanfattning.
Arbetslivserfarenheter
Skriv dina erfarenheter i omvänd kronologisk ordning och börja alltså alltid med det senaste först. Blanda inte för att du tycker en annan erfarenhet är mer relevant, det ger ett ostrukturerat och rörigt intryck.
Få med dina viktigaste och mest relevanta arbetsuppgifter och ansvarsområden du har haft och vilka framgångar du nått. Har du lång erfarenhet är det ofta bra att sålla bort de oviktiga som t.ex. ditt första sommarjobb eller något annat oviktigt för rollen. Har du kort erfarenhet kan dock dessa också vara till nytta. Håll dina beskrivande texter korta och utveckla det mer i det personliga brevet istället. Ditt CV bör vara max två sidor långt och du ska få med många olika delar.
Utbildning
Denna del ska naturligtvis också vara med, och den ska påminna lite om den om arbetslivserfarenheter på det sätt att du kan utelämna det viktigaste. Har du t.ex. en universitetsutbildning behöver du inte skriva om din grundskoleutbildning då det ju därmed är självklart. Se till att få med korta med tydliga beskrivningar av din utbildning och var inte för generell. Om du t.ex. söker ett arbete som jurist och har gått juristprogrammet är det ganska ointressant att ge en generell beskrivning av den utbildningen. Varför? Jo, den som skickat in annonsen har alldeles säkert full koll på vad den utbildningen innehåller. Berätta istället vilka uppsatser du skrivit, inriktningar du valt och vad du varit extra framgångsrik i. Skryt med ödmjukhet :). Ange också utbildningens namn, på vilket ort du studerade, när du gjorde det och hur många poäng utbildningen eller kursen omfattade.
Övrigt
Ofta har vi erfarenheter från olika uppdrag som vi lärt oss mycket av och som kan vara till stor nytta för den roll och det företag du söker dig till. Då ska du skriva upp dem för de kan faktiskt spela en avgörande roll. Men, skriv inte ”övrigt” utan vad det handlar om. Om du t.ex. varit ordförande i bostadsrättsföreningen, skriv ”Styrelseuppdrag” och om du varit idrottsledare skriv ”Föreningsuppdrag” eller ”Ledarerfarenhet”. Har du något under denna rubrik som du känner inte alls spelar någon roll för jobbet du söker, då är det bättre att inte ha det med. Det absolut viktigaste med din ansökan är att den är anpassad efter jobbet du söker.
Kompetens/Färdigheter
Ta med de kompetenser som står i annonsen och som matchar dina egna färdigheter. Vill de t.ex. att du ska kunna bildhantering tar du med Adobe CS om du behärskar det. Försök hålla dig till fem (5) färdigheter om det är möjligt.
Språk
Skriv ner alla de språk du behärskar och se till att gradera din kunskap i dem. Exempel på gradering är grundläggande, god, mycket god, flytande samt modersmål. Lista det du kan bäst överst och sedan i fallande ordning. Om du söker ett jobb i Sverige och ditt modersmål är svenska behöver du inte ha med det.
Referenser
Ta inte med dem i ditt CV. Skriv istället ”referenser lämnas på begäran”.
Har du ingen arbetslivserfarenhet och ingen chef eller kollega som kan lämna referens? Be då istället en lärare på din skola vara referens. Lämna däremot aldrig en familjemedlem som referens, även om du arbetat i ett familjeföretag.
Våra gratis CV-mallar i Word-format är uppbyggda efter dessa förslag. Ladda ner dem gratis hos oss. Kika gärna även på vårt CV-exempel för ytterligare inspiration.