Skriva ett perfekt CV

Skriva CV - guide

Så kommer du igång snabbt med att skriva CV

Är det dags att söka nytt jobb och börja skriva CV? På denna sida tipsar dig om vad du bör ha med i ditt CV och hur det ska vara uppbyggt för att ge ett professionellt och iögonfallande intryck. Det är viktigt att din ansökan är både logisk och lättläst för att läsaren enkelt ska följa den och snabbt få en bra känsla för dig som anställd. När du skriver ditt CV ska du också tänka på att personen som läser det främst vill få en bild av din kompetens, dina erfarenheter och dina framgångar mer än dig som person även om det såklart inte är oviktigt. Det senare hamnar mer i fokus på en eventuell intervju senare. Komplettera med ett riktigt bra personligt brev och vägen ligger öppen mot nya drömjobbet.
Varje CV innehåller ett flertal delar som alltid ska vara med och några som ska vara med om det passar för den tjänst du ska söka. Det CV du skapar kan behöva ändras i för de olika tjänster du söker. Den största anpassningen efter tjänst görs i ditt personliga brev men även CV:t kommer förmodligen behöva ändras lite.

De här delarna ska du helst ha med och beskrivs i detalj längre ner:

 1. Kontaktuppgifter
 2. CV-bild (inte det viktigaste men ändå bra)
 3. Sammanfattning
 4. Arbetslivserfarenheter
 5. Utbildning
 6. Övriga erfarenheter
 7. Särskilda kompetenser
 8. Språk

Hur ska jag skriva och formulera mitt CV?

För att öka dina chanser att landa det eftertraktade jobbet är det viktigt att du skapar ett välskrivet CV. Därför är vi här för att ge dig tips och knep för att producera det mest imponerande CV du kan. Det är av största vikt att din ansökan ger ett professionellt intryck och väcker arbetsgivarens intresse. För att uppnå detta mål finns det flera faktorer att beakta när du sätter samman ditt CV.

Genom att följa våra råd om hur man skriver ett effektivt CV kan du öka dina chanser att bli inkallad till en intervju med så mycket som 70 procent. Låt oss utforska allt du behöver veta.

Varför är ett välskrivet CV så viktigt?

Du kanske undrar varför det är värt att ägna så mycket tid åt att utforma ett CV. Svaret är att ditt CV faktiskt kan vara avgörande för om du blir anställd eller inte. Ditt CV är det första intrycket som rekryteraren eller arbetsgivaren får av dig – det är din första chans att göra ett gott intryck.

Att ha ett snyggt och visuellt tilltalande CV är en stor fördel, eftersom det fångar rekryterarens uppmärksamhet och ökar chansen att ditt CV blir noggrant granskat.

Bör jag använda en mall i Word eller ett digital verktyg?

Det gäller att ditt CV sticker ut när du ska skriva CV. Det ska det göra både stilmässigt och textmässigt. Det är egentligen ingen skillnad på att använda en Word-mall än ett online-verktyg så länge du väljer en snygg CV-mall som passar ändamålet. Det tar ungefär lika mycket tid med båda alternativen men med skillnaden att exempelvis våra gratis word-mallar är gratis med de digitala verktygen kommer med en kostnad varje månad.

En bra start kan vara att använda en av våra fördefinierade CV-mallar för att skapa ett stilfullt och professionellt CV. De flesta CV är vanligtvis skrivna i Word, och det är där du kan utmärka dig genom att skapa ett grafiskt imponerande CV.

Undvik stavfel och andra slarvfel – läs igenom ditt CV noggrant

Om ditt CV är slarvigt skrivet och innehåller stavfel kan det ge intrycket av att du är en slarvig person. Arbetsgivaren kommer sannolikt att gå vidare med andra kandidater om så är fallet.

Ditt CV bör också ha en tydlig struktur. En välorganiserad struktur gör det enklare för arbetsgivaren att snabbt granska och hitta relevant information. Det visuella utseendet på ditt CV gör att det sticker ut och fångar arbetsgivarens intresse vid första ögonkastet.

Skapa en tydlig struktur i ditt CV

Det är av yttersta vikt att ditt CV har en logisk struktur. Det bör vara enkelt för arbetsgivaren att snabbt navigera genom din ansökan och hitta den information de behöver. Ditt CV bör även göra det enkelt för arbetsgivaren att återvända till viktig information när det behövs. Sträva därför efter att ha ett ordnat och lättläsligt CV.

Tips! Gå igenom jobbannonsen noggrant och identifiera de tidigare arbetslivserfarenheter som bäst matchar jobbet. Bestäm också vilket format som passar bäst för ditt CV, antingen kronologiskt, omvänd kronologiskt eller funktionellt. Mer information om detta finns nedan.

Välj rätt format när du ska skriva CV

Skriv ett kronologiskt CV

Kronologisk ordning är det vanligaste formatet för CV. Här kan du presentera din arbetskarriär från start till nuvarande tidpunkt. Det är ofta betraktat som det ”traditionella” CV-formatet.

När du använder detta format, börja med en kort och koncis självpresentation och förklara varför du ansöker om jobbet. Håll det till ungefär 3-4 rader. Därefter kan du fortsätta med att beskriva dina tidigare arbetslivserfarenheter och framhäva de färdigheter och prestationer som kommer att vara till nytta för den nya arbetsgivaren. På detta sätt skapar du en röd tråd som sträcker sig genom hela ditt CV, från början till slut.

Skriv ett CV i omvänd kronologisk ordning

Det är vanligt att skriva CV i kronologisk ordning, men det finns även alternativet omvänd kronologisk ordning. När du använder detta format berättar du din arbetslivshistoria baklänges. Detta format kan vara lämpligt om du vill visa hur du har utvecklats från enklare jobb till mer avancerade roller. Normalt sett är dock ett CV i kronologisk ordning att föredra så välj hellre ett sådant om du känner dig osäker på vad du ska välja.

Skriv ett funktionellt CV

Om du inte anser att dina tidigare arbetslivserfarenheter är dina starkaste kompetenser, kan ett funktionellt CV vara rätt val. Detta alternativ passar särskilt bra om du byter bransch helt eller om du har stora gap i din anställningshistorik.

När du skapar ett funktionellt CV fokuserar du på att betona de färdigheter som är mest relevanta för den aktuella arbetsplatsen och sänka tonvikten på övriga erfarenheter. Du kan bryta tidslinjen och framhäva dina kompetenser när du använder detta format.

Så skapar du ett funktionellt CV

Börja med en omfattande introduktion där du presenterar dina relevanta färdigheter och erfarenheter som är värdefulla för den specifika arbetsplatsen. Du kan inkludera din arbetsliv.

Det här bör ha med när du ska skriva CV

modern cv mall ingenjör

Kontaktuppgifter

Det säger nog sig självt men glöms faktiskt bort ibland. Skriv förnamn och efternamn, din gatuadress, telefonnummer samt e-postadress. Du vill ju att den som läser din jobbansökan lätt ska kunna få tag på dig.

CV-bild

Det blir allt vanligare att ha med en bild på sig själv i sitt CV. Det tycker vi är en väldigt god idé för det ger en personlig och mer ärlig touch till din ansökan, men tänk på att ha med en proffsig bild och absolut inte en selfie du tagit med telefonen. Se våra tips på hur du tar en bra CV-bild.

Sammanfattning

Börja gärna ditt CV med en sammanfattning när du ska skriva CV. Skriv på några rader, max tio meningar, om varför du passar för den tjänst du söker. Denna del ska vara först i ditt CV och är därmed din första chans till att sälja in dig själv. Se till att få läsarens uppmärksamhet med en kort och säljande text som är anpassad efter annonsens innehåll. Här finns ytterligare tips på hur du skriver en bra sammanfattning.

Arbetslivserfarenheter

Skriv dina erfarenheter i omvänd kronologisk ordning och börja alltså alltid med det senaste först. Blanda inte för att du tycker en annan erfarenhet är mer relevant, det ger ett ostrukturerat och rörigt intryck.

Få med dina viktigaste och mest relevanta arbetsuppgifter och ansvarsområden du har haft och vilka framgångar du nått. Har du lång erfarenhet är det ofta bra att sålla bort de oviktiga som t.ex. ditt första sommarjobb eller något annat oviktigt för rollen. Har du kort erfarenhet kan dock dessa också vara till nytta. Håll dina beskrivande texter korta och utveckla det mer i det personliga brevet istället. Ditt CV bör vara max två sidor långt och du ska få med många olika delar.

Utbildning

Denna del ska naturligtvis också vara med, och den ska påminna lite om den om arbetslivserfarenheter på det sätt att du kan utelämna det viktigaste. Har du t.ex. en universitetsutbildning behöver du inte skriva om din grundskoleutbildning då det ju därmed är självklart. Se till att få med korta med tydliga beskrivningar av din utbildning och var inte för generell. Om du t.ex. söker ett arbete som jurist och har gått juristprogrammet är det ganska ointressant att ge en generell beskrivning av den utbildningen. Varför? Jo, den som skickat in annonsen har alldeles säkert full koll på vad den utbildningen innehåller. Berätta istället vilka uppsatser du skrivit, inriktningar du valt och vad du varit extra framgångsrik i. Skryt med ödmjukhet :). Ange också utbildningens namn, på vilket ort du studerade, när du gjorde det och hur många poäng utbildningen eller kursen omfattade.

Övrigt

Ofta har vi erfarenheter från olika uppdrag som vi lärt oss mycket av och som kan vara till stor nytta för den roll och det företag du söker dig till. Då ska du skriva upp dem för de kan faktiskt spela en avgörande roll.  Men, skriv inte ”övrigt” utan vad det handlar om. Om du t.ex. varit ordförande i bostadsrättsföreningen, skriv ”Styrelseuppdrag” och om du varit idrottsledare skriv ”Föreningsuppdrag” eller ”Ledarerfarenhet”. Har du något under denna rubrik som du känner inte alls spelar någon roll för jobbet du söker, då är det bättre att inte ha det med. Det absolut viktigaste med din ansökan är att den är anpassad efter jobbet du söker.

Kompetens/Färdigheter

Ta med de kompetenser som står i annonsen och som matchar dina egna färdigheter. Vill de t.ex. att du ska kunna bildhantering tar du med Adobe CS om du behärskar det. Försök hålla dig till fem (5) färdigheter om det är möjligt.

Språk

Skriv ner alla de språk du behärskar och se till att gradera din kunskap i dem. Exempel på gradering är grundläggande, god, mycket god, flytande samt modersmål. Lista det du kan bäst överst och sedan i fallande ordning. Om du söker ett jobb i Sverige och ditt modersmål är svenska behöver du inte ha med det.

Referenser

Ta inte med dem i ditt CV. Skriv istället ”referenser lämnas på begäran”.

Har du ingen arbetslivserfarenhet och ingen chef eller kollega som kan lämna referens? Be då istället en lärare på din skola vara referens. Lämna däremot aldrig en familjemedlem som referens, även om du arbetat i ett familjeföretag.
Våra gratis CV-mallar i Word-format är uppbyggda efter dessa förslag. Ladda ner dem gratis hos oss. Kika gärna även på vårt CV-exempel för ytterligare inspiration.

5 vanliga frågor om att skriva CV

Vad är syftet med ett CV?

Syftet med ett CV (Curriculum Vitae) är att ge arbetsgivaren en översiktlig bild av din yrkeskarriär, utbildning och färdigheter. Det hjälper arbetsgivaren att bedöma om du har den erfarenhet och kompetens som krävs för den aktuella tjänsten. Ett CV fungerar som ditt personliga marknadsföringsdokument och ska övertyga arbetsgivaren att du är en passande kandidat för jobbet.

Vad ska inkluderas i ett CV?

Ett CV bör inkludera följande grundläggande sektioner:

 • Personlig information: Namn, kontaktuppgifter (adress, telefonnummer, e-post).
 • Självpresentation eller sammanfattning: En kort beskrivning av dig själv och dina karriärmål.
 • Arbetslivserfarenhet: En lista över tidigare anställningar i omvänd kronologisk ordning (senaste jobbet först), inklusive företagets namn, din befattning och anställningsdatum.
 • Utbildning: Din utbildningsbakgrund, inklusive skolor/universitet, examina och examensdatum.
 • Färdigheter: Dina relevanta färdigheter och kompetenser.
 • Övriga sektioner (valfritt): Exempelvis certifikat, språkkunskaper, volontärarbete, och intressen.

En utveckling av dessa punkter hittar du längre upp på den här sidan.

Hur anpassar jag mitt CV till en specifik jobbansökan?

För att anpassa ditt CV till en specifik jobbansökan bör du:

 • Läsa jobbannonsen noggrant och identifiera de kompetenser och erfarenheter som arbetsgivaren söker.
 • Anpassa din självpresentation och fokusera på de aspekter av din erfarenhet och kompetens som matchar kraven i annonsen.
 • Justera din lista över arbetslivserfarenhet så att de mest relevanta positionerna för den aktuella tjänsten betonas.
 • Betona specifika färdigheter och prestationer som är relevanta för jobbet.

Vad är viktigt att undvika i ett CV?

Några vanliga misstag att undvika i ett CV inkluderar:

 • Att inkludera för mycket irrelevanta information.
 • Användning av oprofessionell e-postadress.
 • Att skriva för långt och detaljerat.
 • Att inkludera osanna påståenden eller överdrifter.
 • Att inte använda ett konsekvent format eller layout.
 • Att ignorera stavnings- och grammatikfel.

Ska jag inkludera referenser i mitt CV?

Det är inte nödvändigt att inkludera referenser direkt i ditt CV. Istället kan du ange att referenser finns tillgängliga på begäran. Om arbetsgivaren vill ha referenser kommer de att be om dem separat. Se till att du har kontaktinformation till dina referenser redo att delas vid behov. Detta gör ditt CV mer koncist och sparar utrymme för annan viktig information.