Att skriva ett riktigt bra CV

CV Tips

Så kommer du igång snabbt med ditt CV

Är det dags att söka nytt jobb och börja skriva CV? Vi tipsar dig om vad du bör ha med i ditt CV och hur det ska vara uppbyggt för att ge ett professionellt och iögonfallande intryck. Se också våra ytterligare råd för ett perfekt CV.

[insertmyadsense]

 

Varje CV innehåller ett flertal delar som alltid ska vara med och några som ska vara med om det passar för den tjänst du ska söka. Det CV du skapar kan behöva ändras i för de olika tjänster du söker. Den största anpassningen efter tjänst görs i ditt personliga brev men även CV:t kommer förmodligen behöva ändras lite.

Det här bör ha med när du ska skriva CV

Personuppgifter

Det säger nog sig självt men glöms faktiskt bort ibland. Skriv förnamn och efternamn, din gatuadress, telefonnummer samt e-postadress.

CV-bild

Det blir allt vanligare att ha med en bild på sig själv i sitt CV. Det tycker vi är en väldigt god idé men tänk på att ha med en proffsig bild och absolut inte en selfie du tagit med telefonen. Se våra tips på hur du tar en bra CV-bild.

Sammanfattning

Börja gärna ditt CV med en sammanfattning när du ska skriva CV. Skriv på några rader, max tio meningar, om varför du passar för den tjänst du söker. Denna del ska vara först i ditt CV och är därmed din första chans till att sälja in dig själv. Se till att få läsarens uppmärksamhet med en kort och säljande text som är anpassad efter annonsens innehåll.

Arbetslivserfarenheter

Skriv dina erfarenheter i omvänd kronologisk ordning och börja alltså alltid med det senaste först. Blanda inte för att du tycker en annan erfarenhet är mer relevant, det ger ett ostrukturerat och rörigt intryck.

Få med dina viktigaste och mest relevanta arbetsuppgifter och ansvarsområden du har haft. Håll det kort och utveckla det i brevet istället. Ditt CV bör vara max två sidor långt och du ska få med många olika delar.

Utbildning

Denna del ska naturligtvis vara med. Se till att få med korta med tydliga beskrivningar av din utbildning och var inte för generell. Om du t.ex. söker ett arbete som jurist och har gått juristprogrammet är det ganska ointressant att ge en generell beskrivning av den utbildningen. Varför? Jo, den som skickat in annonsen har alldeles säkert full koll på vad den utbildningen innehåller. Berätta istället vilka uppsatser du skrivit, inriktningar du valt och vad du varit extra framgångsrik i.

Övrigt

En del som kan vara bra att ha med. Men, skriv inte ”övrigt” utan vad det handlar om. Om du t.ex. varit ordförande i bostadsrättsföreningen, skriv ”Styrelseuppdrag” och om du varit idrottsledare skriv ”Föreningsuppdrag” eller ”Ledarerfarenhet”

Kompetens/Färdigheter

Ta med de kompetenser som står i annonsen och som matchar dina egna färdigheter. Vill de t.ex. att du ska kunna bildhantering tar du med Adobe CS om du behärskar det. Försök hålla dig till fem (5) färdigheter om det är möjligt.

Referenser

Ta inte med dem i ditt CV. Skriv istället ”referenser lämnas på begäran”.

Har du ingen arbetslivserfarenhet och ingen chef eller kollega som kan lämna referens? Be då istället en lärare på din skola vara referens. Lämna däremot aldrig en familjemedlem som referens, även om du arbetat i ett familjeföretag.

[insertmyadsense]

 

Våra gratis CV-mallar i Word-format är uppbyggda efter dessa förslag. Ladda ner dem gratis hos oss. Kika gärna även på vårt CV-exempel för ytterligare inspiration.