Skriva tack-mail efter jobbintervju

Skriva tack-mail efter intervjun

Så nailar du tack-mailet efter intervjun

Ett väldigt snyggt sätt att följa upp din intervju är att skriva ett tack-mail till den person som var ansvarig för den. Det ger inte bara en trevlig signal som gör att de kommer ihåg dig lite extra utan kan också ge dig möjligheten att stilla din nyfikenhet om nästa steg. 

När ska jag egentligen skicka tack-mailet?

Ett tack-mail bör gå iväg  nästan omedelbart, annars tappar det en del av sin kraft. Skriv det redan när du kommer hem eller som senast dagen efter din anställningsintervju.

Vad ska jag skriva i mailet?

En bra utgångspunkt är att hålla det kort och lagom personligt och att utnyttja känslan från den intervju du genomgick. Var det en formell stämning så håller du mailet lite mer formellt medan om det var väldigt avslappnat kan du skriva lite lättsammare. Dock aldrig för lättsamt, det är fortfarande en arbetsgivare du skriver till och inte en kompis, hur avslappnat det än må ha varit.

Tacka för intervjun och ett trevligt möte, tryck lite på att samtalet gjorde dig än mer intresserad av rollen samt vad i samtalet som gjorde dig just det. Avsluta gärna med att du ser fram emot nästa steg i rekryteringsprocessen och att du finns tillgänglig för eventuella frågor och klargöranden.

Läs även: Så skriver du ett perfekt CV

Använd din egen tonalitet

Utöver att ta in känslan i intervjun är det bra att tänka på hur du själv uttrycker dig i ditt CV och personliga brev. Försök använda samma tonalitet och språk som i dem, när du skriver ditt tack-mail. Det ger ett seriöst och enhetligt intryck och känslan av att ”du känner dig själv” och inte försöker anpassa dig för mycket. Dessutom är det ju så att du lyckades fånga dem med ditt CV och brev och att det betyder ju att de uppskattar sättet du skriver på. Utnyttja det.

Att tänka på för ditt tack-mail

  • Var personlig i inledning och använd intervjuarens tilltalsnamn. Använd hej för att vara lagom formell. Ex. ”Hej Malin,”
  • Be aldrig om ursäkt genom att skriva typ  – ”Förlåt om jag tar upp din tid med att…”
  • Ta gärna upp något som kom upp under intervjun och anspela på det, kanske nåt gemensamt intresse eller en erfarenhet.
  • Förklara kort kort varför du är så intresserad av jobbet.
  • Signera med ditt fulla namn och dina kontaktuppgifter. Ungefär som en mailsignatur för en arbetsplats.

Det här är bara förslag. Det absolut viktigaste är att du faktiskt skicka iväg det, och det kort efter intervjun.

Kör hårt och lycka till!