Spontanansökan

Perfekt spontanansökan

En spontanansökan kan vara vägen till drömjobbet

Att söka ett jobb via en spontanansökan kan bli din vinnare. Det är ett väldigt underskattat sätt att söka jobb men idag anställer företag fler personer via en sådan än via t.ex. arbetsförmedlingen. Detta då de  slipper en lång rekryteringsprocess där de måste gå igenom massor av ansökningar. När ett företag ska anställa kan du hamna långt fram i kön genom att du redan skickat in din spontanansökan.

Skicka spontansökan till de du verkligen vill arbeta för

Det kommer märkas annars. Leta upp de arbetsplatser du verkligen känner det skulle vara roligt på och skicka endast till dem. Läs på om företaget/organisationen och få dig en klar bild som du sedan kan nyttja i ansökan.

Ta reda på vem du ska skicka till

Skickar du inte din spontanansökan till rätt person riskerar den att försvinna på vägen. Om du inte hittar information på företagets webbplats, ofta finns information om just detta, så ring till deras växel eller personalavdelning och fråga.

Tydliggöra vem som ska kontakta vem

Till skillnad mot en vanlig ansökan är det bra om du klargör hos vem bollen ligger efter att du skickat in din ansökan. Skriv antingen att ”jag hör av mig inom 14 dagar” eller ”hör av er om min ansökan verkar intessant”.

Du kan givetvis också låta bli denna del och känna av det mottagande din spontanansökan fick och avgöra efter det hur du ska gå vidare.

Samma regler för CV och personligt brev

I övrigt gäller samma regler för din ansökan som alla andra typer av ansökningar. Den ska vara anpassad efter den plats du söker dig till och följa alla de krav som normalt ställs på ett CV och personligt brev. Se gärna våra bästa CV-tips och/eller tips för personligt brev.

Ladda ner gratis mall och exempel

Vår mall på spontanansökan är också ett exempel på hur du kan skriva. Exemplet utgår från en person med ganska mycket erfarenhet men kan enkelt anpassas efter dig med mindre erfarenhet också. Ladda ner vår mall i Word eller PDF gratis.

Ladda ner Word: Gratis
Ladda ner PDF: Gratis