Tips för telefonintervju

Telefonintervju

Om du blivit kallad för en telefonintervju

Det blir allt vanligare med kortare telefonintervju innan en eventuell ”vanligt” sådan. Det finns naturligtvis flera skäl till det men det handlar oftast om att få en första bild och känsla av den som söker jobbet.

Det är inte alltid du blir muntligen eller skriftligen kallad till en intervju. Bemanningsföretag ringer ofta upp dig utan föranmälan för att ställa några frågor och då gäller det att vara beredd. Sitter du illa till ska du givetvis be om att få ringa upp vid ett senare tillfälle när du kan sitta lugnt och avskilt, det blir svårt göra att ett bra intryck om det är massa runt omkring en. Vårt råd är att inte ens försöka sig på det, även om du är fullt fokuserad hörs alla ljud genom telefonen och det kan förstöra intervjuarens intryck. Du vinner dessutom lite tid och kan samla dig inte för samtalet om du ber om att få ringa upp eller bli uppring senare.

Viktigt att tänka på under din telefonintervju

Med det sagt finns det några saker du bör tänka på under ditt samtal. Vi ger här några bra råd och tips:

  • Låt entusiastisk. Rösten och tonläget är det enda intervjuaren hör så var noga med detta. Försök också att göra saker som att le och ha ett enklare kroppsspråk. Även om det inte syns kommer det märkas ändå och gör det lättare för dig att hålla uppe entusiasmen.
  • Sitt rak i ryggen. Som sagt, även det som inte syns påverkar.
  • Tala inte för högt eller lågt. Håll rösten i ett lagom läge som gör det behagligt för intervjuaren.
  • Håll inte telefonlurens mikrofon för nära munnen. Det kan bli väldigt otydligt för den som lyssnar då. Ljudet blir lätt prassligt och direkt obehagligt.
  • Stäng av alla apparater som riskerar ett ge ifrån sig ett ljud under din telefonintervju. Sätt således inte på disk- eller tvättmaskinen innan heller.
  • Om du har hemma, stäng av TV:n helt. Rörelser från en TV distraherar dig lätt.
  • Stäng av ljudet på din dator. (Såvida intervjun inte är via Skype eller liknande)
  • Håll eventuella husdjur borta. Har du hund kanske du kan be någon ta hand om den för en kortare stund.
  • Drick gärna vatten innan så du inte är torr i munnen. Är du det finns risk att det hörs och genom telefonen förstärks det ytterligare.
  • Det är förmodligen självklart men vi nämner det ändå – ät absolut inte någonting under intervjun!

I övrigt är det viktigt att du förbereder dig på samma sätt som en vanlig anställningsintervju genom tänka igenom svaren på de vanligaste frågorna. 

Om du blir kallad på telefonintervju och därmed bestämmer en tid för den kan du fråga hur lång den kommer vara om det inte meddelas, då får du en känsla för vilken typ av frågor som kommer ställas. En kort första avstämning kommer förmodligen innehålla frågor som ”Varför söker du jobbet” och ”Vad drivs du av” medan en lång intervju kommer innehålla betydligt fler och djupgående frågor.