Under anställningsintervjun

Anställningsintervju

Att tänka på under anställningsintervjun

Nu har du förberett dig inför anställningsintervjun genom bland annat veta dina svar på vanliga frågor och att du läst på om företaget. Nu är det dags att förvalta dessa förberedelser. Vi ger dig några tips på vad du kan tänka på under samtalet.

Handslaget

Hälsa med en torr och fast hand.  Slappa, svettiga händer är definitivt ett nej då det direkt signalerar osäkerhet och kan sätta tonen för hela anställningsintervjun. Kasta också iväg ett stort leende när du hälsar.

Gester

Ha gärna med gester när du berättar något men överdriv dem inte utan håll dem diskreta.Humor

Humor är ett av de allra bästa vapnen för ett bra och avslappnat möte och visar även att du är rolig att arbeta med. Visa ditt skratt och försök visa din humoristiska sida vid något tillfälle. Men, kom ihåg att vara nedtonad, både vad gäller skämten och skratten.

Ögonkontakt

Se till att hålla ögonkontakt så mycket det går utan att stirra. Det är ett tecken på självsäkerhet och att du är intresserad av vad intervjuaren har att säga.

Var uppmärksam

Lyssna noga på allt intervjuaren säger och de frågor han eller hon ställer. Om du inte förstår en fråga, be dem utveckla istället för att försöka svara på den ändå. Tänk själv på hur irriterande det kan vara när någon inte lyssnar eller svarar på en fråga du inte ställt.

Undvik att sitta med armar i kors

Det ger ett intryck att du är svår att komma nära och att du är en reserverad person.

Hållning

Ha en upprätt hållning under anställningsintervjun. Luta dig gärna framåt ibland då det visar att du är nyfiken, engagerad och intresserad. Luta dig aldrig bakåt då det ger ett slappt intryck, det är lite samma känsla som att ha keps på sig under intervjun.

Har du problem med till exempel ryggen som gör att du måste luta dig bakåt, berätta då det för den du träffar så de vet varför.

Ställ frågor

Det är många som glömmer att det inte bara är den potentiella arbetsgivaren som ska ställa frågor under anställningsintervjun, det ska du också göra. Att ställa frågor till intervjuaren under en anställningsintervju visar att ditt jobbsökande är genomtänkt, att du är påläst och är intresserad av den tjänst du sökt. Ställ gärna frågor om hur det är att arbeta hos dem, vad som förväntas av dig, företagets värdegrund, utvecklingsmöjligheter och annat som du vill få reda på.

Mobiltelefonen

Kontrollera minst två gånger att ljudet och vibrationen är avstängd. Det är ett stort ”NO NO” om telefonen börjar låta under anställningsintervjun.