Välj rätt referenser

Välj rätt referens

Så ska du tänka gällande referens

Har en arbetsgivare bett om att få en referens eller flera efter en intervju? Härligt, då har du kommit långt i processen och arbetsgivaren är väldigt intresserad av dig. Det är dock långt från klart och det är väldigt viktigt att du har valt rätt referenser för jobbet du söker.

Vem eller vilka du ska välja som referens

Många gånger ber arbetsgivaren om ett visst antal referenser och då bör du kunna leverera dem men om du inte har så många bör du säga det och ha en förklaring till varför. Försök att ha minst två men gärna tre i din lista. De du väljer ska kunna berätta om hur du är som individ, hur du fungerar i grupp, vilka professionella färdigheter du har och hur du använder dem samt hur du fungerar och agerar i olika arbetssituationer.

Ju högre position desto bättre, arbetsgivare har en tendens att lita mer på ledare och chefer. Prata med din personalansvariga, teamledare, chef eller liknande och hör dig för om de kan tänka sig vara referens. På den nuvarande arbetsplatsen kan det vara känsligt att fråga då de kanske inte ens vet att du söker. Lös det antingen genom att förklara det för den nya arbetsgivaren och du därmed endast valt referenser från gamla arbetsgivare eller genom att prata med någon du känner du kan lita på där du jobbar idag.

Om jag inte har arbetat tidigare?

Söker du ditt första arbete blir det givetvis svårt att finna en referens bland arbetsgivare. Fråga din lärare från skolan, en ansvarig där du gjort praktik, där du skrev ditt examensarbete eller kanske någon i föreningen där du är eller har varit aktiv.

Referenser du inte ska använda dig av

Du ska aldrig använda dig av:

  1. En släkting eller närstående så som mamma, pappa, kusin eller sambo. Den referensen kommer referenstagaren inte ta på allvar och dessutom försämra dina chanser betydligt.
  2. En person som inte vet om att du lämnat denne som referens. Se altid till att den du valt vill detta och dessutom är beredd. Förbered personen både genom att fråga om den kan tänka sig att vara referens och sedan om det visar sig att det är aktuellt (se mer nedan). Gör du inte det riskerar du att referensen blir ställd och inte vet vad den ska säga eller så den i ögonblicket har svårt att komma ihåg dig. Ja, eller något annat negativt. Den du angivit kan ju dessutom bli lite irriterad på dig och inte ställa up i framtiden.
  3. Välj inte en referens där som du inte vet kommer ge dig ett övergripande positivt omdöme.

 

När och hur lämnar jag referenserna?

Det gör du när arbetsgivaren ber om dem, inte före det. Du ska alltså inte ha dem med i ditt CV eller lämna över dem under intervjun, såvida de inte bett om det. På så vis får du dessutom en god möjlighet att välja ut lämpliga referenser för jobbet du sökte och att förbereda dem på vad som kommer.

En referens ska alltid vara förberedd!

Det är väldigt viktigt att du ger en referens goda möjligheter att förbereda sig för samtalet som ska komma. Berätta om intervjun du varit på så de får en känsla av vilka delar de tror arbetsgivaren tycker är viktigast att berätta om och en känsla för hur intervjuaren är som person. Det är också viktigt att skicka jobbannonsen till referensen så den får se vilka kraven är på jobbet och vad som förväntas av den som ska ta sig an tjänsten.

Sammanfattning

Det går att sammanfatta det så här: Välj en bra referens, gärna en chef, som är vältalig, förberedd och påläst om tjänsten.

 

[insertmyadsense]